Със злато в най-трудната категория: Аби изстреля България в челната тройка на конкурса Dance World Cup (СНИМКИ)

Със злато в най-трудната категория: Аби изстреля България в челната тройка на конкурса Dance World Cup (СНИМКИ)

От 27 юни до 6 юли в Прага се проведоха финалите на световния танцов конкурс Dance World Cup. България отбеляза невиждани постижения на състезанието – по брой медали е на трето място в генералното класиране на всички участващи 54 страни, а в стил Contemporary, заради многото успехи на своите представители в него, България е обявена за Световен шампион както в категорията mini & kids, така и в junior & seniors – впечатляващ резултат, предвид огромния брой на танцьорите от големите сили в света на танцовото изкуство (Англия, Германия и др.), които се явяват на Световната купа с осигурено финансиране и стабилна подкрепа зад гърба си.Със злато в най-трудната категория: Аби изстреля България в челната тройка на конкурса Dance World Cup (СНИМКИ)

В квалификациите, които се провеждат в продължение на година в различни държави по света, са участвали над 20 000 танцьори, съревноваващи се в различни танцови стилове и разделени във възрастови групи. Представителите на 54 държави, допуснати във финалите, са 9500. Световните купа е разделена на 2 части – mini & kids и junior & seniors, като България отбеляза много силно участие и в двете групи, имайки множество медали в различни категории.

15-годишната Аби над всички в най-трудната категория

За успеха на страната ни огромна заслуга имаше Анабел-Джейн Бачева. 15-годишното момиче учи в Националното училище за танцово изкуство в София. Тя участва в световните финали и стана златна медалистка и световен шампион в една от най-трудните категории – Solo Contemporary Junior 1 Female, съревновавайки се в група от 55 момичета от цял свят. Аби, както всички я наричат, впечатли журито в конкурсния ден и освен златния медал получи покана за участие в гала концерта на най-добрите, провел се в последната вечер от финалите. Важно е да се отбележи, че не всички спечелили първи места получават билет за този концерт.Със злато в най-трудната категория: Аби изстреля България в челната тройка на конкурса Dance World Cup (СНИМКИ)

Аби и още две други български момичета, призьорки в други соло Junior категории, се съревноваваха с останалите младежи солисти за наградата Най-добър танцьор или Most Outstanding Award. Анабел-Джейн Бачева получи този така желан от всички приз като беше избрана от журито за Most Outstanding Junior Female сред всички златни медалистки между 14 – 17 г. не само от модерен, а и от останалите стилове на тази гала. Това е огромно признание и невероятен успех за България.

Липсата на финансова подкрепа от държавата

„Не всичко обаче е розово“, разказва майката на Аби Анна Бачева. „Някои от българските участници, представящи се във формации, пътуват в групи, но всеки хореограф води само своите деца. Нямаме сформиран български отбор и обща организация за всички наши деца, явяващи се на подобни световни форуми. Ние двете с Аби пътуваме сами, като цялата организация по следене и регистриране в конкурсите, пътуване и настаняване е личен ангажимент. Не можем да си позволим нито личен хореограф, който да пътува с нея, нито участие в повече от един голям международен конкурс в годината. Няма подкрепа от училище, клуб, организация или държавата. Разходите са много големи и можем да си позволим само малка част от всичко, което може да се направи за развитието на един талантлив танцьор“, разказва тя.Със злато в най-трудната категория: Аби изстреля България в челната тройка на конкурса Dance World Cup (СНИМКИ)

„Това лято на Аби ѝ предстои посещение на интензивен курс в Joffrey Ballet School в Маями. Много от успешните деца в тази сфера прекарват седмици наред в различни школи в Европа и Америка. Заради финансовите ограничения, които обаче имаме, тя ще бъде там само една седмица и ще пътува съвсем сама. Най-важното за мен е тя да е здрава, за да може да продължи да се занимава с това, което обича, но бих се радвала много, ако успеем да намерим и някаква допълнителна подкрепа, която да спомогне процеса по нейното развитие“, казва още Анна Бачева.


Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *