С невиждано шоу: Откриха официално Олимпийските игри в Париж (ВИДЕО)

С невиждано шоу: Откриха официално Олимпийските игри в Париж (ВИДЕО)

В Париж започна церемонията по откриване на XXXIII Летни олимпийски игри. За първи път в историята откриването не се провежда на стадион. Вместо това домакините избраха традиционният парад на атлетите да се проведе по река Сена.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах поздравиха зрителите от площад Трокадеро, докато фойерверки в цветовете на френското знаме – синьо, бяло, червено – озариха моста Аустерлиц, откъдето започна парада на атлетите. Както мнозина очакваха, френската футболна легенда Зинедин Зидан е факлоносец по време на церемонията.

Разчупване на стереотипите

Откриването на игрите във Франция разчупи всички стереотипи досега. То се провежда по протежението на река Сена, където възможност да наблюдават церемонията имат 300 000 души. За разлика от предишни години, когато спортистите дефилираха на стадион, сега те се представят от лодки по река Сена. Първи по традиция бяха тези на Гърция – страната прародина на олимпийските игри. Българската олимпийска делегация също мина по река Сена, водена от знаменосците Станимира Петрова и Любомир Епитропов. Българските спортисти поздравиха публиката край бреговете на реката от своята лодка.

Българската делегация включва 45 спортисти в 16 различни спорта, което е леко увеличение спрямо Олимпиадата в Токио преди три годни, когато имахме 42-ма спортисти в 14 спорта. Знаменосци на България ще бъдат боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. По традиция най-големите надежди на България за медали идват от художествената гимнастика, щангите, борбата и бокса.

Около 7000 спортисти преминаха 6-километровия маршрут по реката на борда на 94 лодки по Сена. Освен това, парижката река ще бъде домакин на част от плувните състезания, като за целта организаторите положиха големи усилия в последните години, за да я изчистят до нива, годни за плуване.

Въпреки дъждовното време, церемонията бе изключително пищна и празнична. За откриването  в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят. От българска страна там са президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, които бяха посрещнати от френския президент Еманюел Макрон на прием в Елисейския дворец.

Запалването на огъня

В края френският президент Еманюел Макрон откри игрите на 33-ата олимпиада в Париж. Огънят на Трокадеро се появи в ръцете на Зинедин Зидан, който го предаде на Рафаел Надал. Последва уникално светлинно шоу от Айфеловата кула. Надал предаде факела на Серена Уилямс. Последваха Надя Команечи, Карл Луис. Легендите я закараха с лодка до тайнствено място, където се появи Амели Моресмо. Към нея се присъедини легендата на НБА Тони Паркър. Там се включиха и параолимпийци – Амели Кейта, Натани Лефльор и Алекси Кейтон. Те преминаха през Триумфалната арка. Там се появи Ален Бернар, олимпийски шампион по плуване. Шарл Косте, Фелисия Беланже, Емили Льопенек, Жан Франсоа Лемур, Рено Лавиени, за да се стигне до 100-годишния Жак Косте, шампион по колоездене. Мари Жозе Перек и джудистът Теди Ринер запалиха жертвеника във формата на балон и той увисна нас градините Тюйлери.

В този момент на сцената се появи Селин Дион след 2-годишно отсъствие. Тя изпълни една от вечните песни на Едит Пиаф за любовта. Химнът на любовта е посветен на боксьора Марсел Сердан, загинал в самолетна катастрофа месец след първото и изпълнение.

След втората част от флотилията всички бяха посрещнати с изпълнение на канкан от легендарните танцьорки в кабарето „Мулен руж“. Веднага след това имаше и изпълнение на Нотър Дам дьо Пари. Най-голямата част от церемонията бе посветена на френската република „Свобода, равенство, братство“. В нея бяха видени Квазимодо, „Клетниците“, Мария Антоанета, „Свободата води народа“. Звуча арията на Кармен. След това звездата Ая Накамура изпълни своя хит „О Джаджа“. След това дойде моментът на кражбата на Мона Лиза под музиката на Равел. Дойдоха научнофантастичните филми, миньоните, които бяха на подводница и откриха Мона Лиза.

10 златни статуи на феминистки изплуваха от Сена. Те ще бъдат дарени на Париж след игрите – Олимпия дьо Гуж, Алис Милиа, Жизел Халими, Симон дьо Бювор, Полет Нардал, Жеан Барет, Луис Мишел, Кристин дьо Пузан, Алис Ги и Симон Вейл. Звуча и „Марсилезата“. След това дойде времето и на модно ревю. Имаше и връзка с Таити, където са сърфистите. Разстоянието е близо 16 000 километра, което направи игрите най-разперените в историята. Прозвуча и интерпретация на великата „Imagine“ на Джон Ленън. Тя бе изпълнена от Жулиет Арне под акомпанимента на пламтящо пиано. Олимийският флаг бе внесен на Трокадеро от конник. Дамата е офицерът от жандарменията Флориан Исер, представляваше Секуана, богинята на Сена.

За разлика от предни откривания флагът бе издигнат от офицери от националната гвардия, а не от легенди в спорта. Връчени бяха специалната наградата „Олимпийски Лаурел“. Филипо Гранди взе за отбора на бежанците. Тони Естанге и Томас Бах произнесоха речи. Медалите на олимпиадата бяха представени от рекордьорите в летни и зимни игри Майкъл Фелпс и Мартен Фуркад. Родената в София звезда Нина Добрев премина през червения килим на гостите. Певицата Ариана Гранде и актрисата Синтия Ериво също са сред зрителите, заено с американския певец Джон Леджънд и неговата съпруга – модел Криси Тиген. Серена Уилямс, Линдзи Вон, Майкъл Джонсън са част от великите спортисти, които са сред публиката на „Трокадеро“.

В Париж ще участват общо 10 714 спортисти от 206 олимпийски комитета, като за първи път тяхната бройка е поравно разделена между мъже и жени. Те ще се борят за общо 329 комплекта медали в 32 спорта. Във френската столица дебют на олимпиада ще направи брейкденсингът. Освен в Париж, състезания ще се проведат в още 16 града, както и на остров Таити в Тихия океан, където ще бъдат битките в сърфинга.

Мерките за сигурност в Париж са много сериозни, като значителни полицейски сили са ангажирани да следят за опазването на реда. Около 30 хиляди полицаи и жандармеристи ще патрулират по улиците всеки ден до края на състезанията на 11 август.

 

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *