С края на Международния фестивал за улични изкуства TheatAir: Кукленият театър започва новия сезон (СНИМКИ)

С края на Международния фестивал за улични изкуства TheatAir: Кукленият театър започва новия сезон (СНИМКИ)

На 8-ми септември приключи oофициалната програма на Международния фестивал за улични изкуства TheatAir, организиран от кукления театър и СНЦ „МКТФ Двама са малко – трима са много“.С края на Международния фестивал за улични изкуства TheatAir: Кукленият театър започва новия сезон (СНИМКИ)

Жителите на Пловдив се радваха на богата международна програма в кварталите Тракия, Кършияка, Кючук Париж и Центъра. За пръв път в пловдивските паркове уличните си пърформанси и спектакли представиха артисти от Италия, Белгия и Испания. Всяка вечер публиката участва и се забавлява с интерактивна инсталация за театър на сенки, улични пърформанси с кукли, клоунада, спектакъл на сенки и акустичен концерт.С края на Международния фестивал за улични изкуства TheatAir: Кукленият театър започва новия сезон (СНИМКИ)

Тази година TheatAir за пръв път имаше съпътстваща програма. След завършване на мастъркласа за дебютиращи куклени режисьори с Елица Петкова се проведоха и последните събития от нея.С края на Международния фестивал за улични изкуства TheatAir: Кукленият театър започва новия сезон (СНИМКИ)

На 9-ти септември, съвместно с Асоциацията на куклените театри – УНИМА, България в Държавен куклен театър – Пловдив беше представен най-новият брой 17 на единственото списание за куклен театър у нас – „КуклАрт“, издаден с подкрепата на НФ „Култура“. Главният редактор на списанието, д-р. Михаил Байков разказа за историята на изданието от 2008 година до сега и представи новата визия, автори и теми, както и специалният двуезичен брой от 2020 г., публикуван на английски и френски език с информация за всички държавни, общински куклени театри и международните фестивали за куклено изкуство у нас.С края на Международния фестивал за улични изкуства TheatAir: Кукленият театър започва новия сезон (СНИМКИ)

Последното събитие в рамките на TheatAir беше Първа Режисьорска борса за куклени режисьори, организирана отново съвместно с АКТ-УНИМА, България. Режисьорската борса срещна куклените режисьори със 17 директори на държавни, общински и частни театри и продуценти на театрални събития. Предложенията за нови куклени спектакли бяха 14 на брой, както от дебютанти, така и от доказани артисти. Представените идеи бяха разнообразни – от представления за деца, семейни до такива за възрастни, по популярни приказки и авторски текстове.С края на Международния фестивал за улични изкуства TheatAir: Кукленият театър започва новия сезон (СНИМКИ)

Съвсем скоро в театър започват репетиции на нов спектакъл с режисьор Елица Петкова, позната на пловдивските зрители с режисурата на „Незнайко в Слънчевия град“ и „Невидимият Тонино“ с награда ИКАР за 2023г. Новият спектакъл зрителите ще могат да гледат още през октомври!С края на Международния фестивал за улични изкуства TheatAir: Кукленият театър започва новия сезон (СНИМКИ)

Фестивалът за улични изкуства TheatAir е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Пловдив.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *