Радев: Не допускайте самозвани експерти да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии

Радев: Не допускайте самозвани експерти да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии

„Огромна загуба за всички нас и за българските военно-въздушни сили. Призовавам медиите да не се допускат политически спекуланти и самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата, да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии.“ Това коментира президентът Румен Радев дни след самолетната катастрофа в Трета авиобаза „Граф Игнатиево„, в която живота си загубиха двама от най-опитните ни летци майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Държавният глава бе гост на откриването на новата учебна година в двора на 128-о Основно училище Алберт Айнщайн.

„Тези хора са имали добър нальот, майор Димитров е един от най-опитните ни летци“, подчерта президентът и обърна внимание, че решението за организацията на авиошоуто в Граф Игнатиево по повод 20 години от приемането ни в НАТО е внесено от Министерството на отбраната с министър Тодор Тагарев и шеф на отбраната адмирал Емил Евтимов през февруари 20204 г. „Обърнете се към тях, решението е тяхно. Аз съм бил гост, защото получих официална покана от ВВС на САЩ да изпълня полет на F-16 в знак на нашето стратегическо партньорство“, каза Радев.

По повод различните хипотези и причини за трагичния инцидент в Трета авиобаза, държавният глава коментира: „Редно е да изчакаме заключенията от работата на компетентната комисия. Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео, не може да доведе до достоверни заключения и изводи. Има много фактори и съм сигурен, че те ще бъдат анализирани.“

На въпрос дали е редно след самолетната катастрофа да има оставки – призиви, които се чуха от председателят на ДПС Делян Пеевски и от критиките на президента Росен Плевнелиев в негово интервю в неделя, президентът отговори остро: „Кой иска оставките? Делян Пеевски? Когато Плевнелиев и Пеевски дадат толкова от себе си на България, колкото са дали ген. Петров и ген. Русев, а не за своя бизнес, когато Пеевски и Плевнелиев рискуват живота си толкова за България, колкото тях, нека искат оставки“.

„Поставял съм многократно въпросът с опасно малкия нальот на нашите летци на редица заседания на КСНС. Обещава се и после се забравя. Политици и управленци се сещат за разходването на бюджета за отбрана едва преди избори или при някакво произшествие. Призовавам да се вземат адекватни мерки, за да може най-после да се привежда в необходимата степен на изправност авиационната техника“, подчерта още държавният глава и уточни, че за да има нов КСНС, трябва да има чуваемост от участниците и трябва когато се стигне до конкретно решение, то да се изпълнява. „Призовавам не за спешни, а за аварийни мерки за задържане на качествените кадри в армията“, каза още Радев.

Относно посещението на северномакедонския държавен глава Гордана Силяновска в България за културно събитие, президентът каза: „Проведохме много откровен и конструктивен разговор в приятелска атмосфера, независимо, че срещата имаше напълно неформален характер. Очаквам този стремеж за конструктивност да бъде приет и от правителството на Северна Македония, но да припомня, че това не беше нито държавно, нито официално посещение у нас. Срещата бе добро начало ние пълноценно да помагаме на Северна Македония, за да могат по-бързо да започнат преговорите за ЕС“, завърши Румен Радев.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *