Пускат медал от чисто сребро за 200 години от издаването на "Рибния буквар"

Пускат медал от чисто сребро за 200 години от издаването на "Рибния буквар"

Почти в навечерието на Деня на будителите българският частен монетен двор „Булминт“ представя най-новия си възпоменателен медал от чисто сребро „200 години от издаването на Рибния буквар“. Като почит към енциклопедичния труд и неговия автор – народния будител Петър Берон, изделието е в специален лимитиран тираж, равен на броя на годините от създаването на първото от общо 7 издания, и всеки от екземплярите е индивидуално номериран – от 001 до 200, факт, който носи висока колекционерска стойност, уточняват от „Булминт“.

На аверса на медала, във фоново изображение на профила на автора Петър Берон, с църковнославянски шрифт и правопис е изписано официалното име на книжния паметник – „Буквар с различни поучения“. Около надписа хармонично са разположени фигури на някои от животните, включени в раздела „Физически сказания“ – носорог, щъркел, слон и бобър. Вляво от тази композиция е изписан периодът, съответстващ на годишнината: 1824 – 2024 г.

Пускат медал от чисто сребро за 200 години от издаването на "Рибния буквар"

В центъра на реверса е най-голямото животно на земята – кит, и по-точно именно този, който е включен в буквара. Той е заобиколен от симетрично разположени под и над него други животни от раздела „Физически сказания“ – камилско птиче (щраус), делфин, таранд (задморски елен) и маймуна. Композицията на реверса включва още името на медала – „200 години от издаването на Рибния буквар“, и част от буквите от българската азбука. Всички надписи са с църковнославянския шрифт, използван в първото издание, обясняват от българския частен монетен двор.

„Рибния буквар“ е една от първите илюстровани възрожденски печатни книги, в които изображенията помагат за разбирането на текста, и по своята същност е енциклопедичен труд на достъпен език, претърпял 7 издания. Първото е от 1824 г., когато самият автор е на 25 години.

Пускат медал от чисто сребро за 200 години от издаването на "Рибния буквар"

Усещането за дистанцията на времето – 200 години, и представата за Възраждането като културна епоха, която бележи началото на новата българска история, във възпоменателния медал са предадени посредством техниката „античен финиш“ или оксидиране. Солидните за такъв тип изделие тегло 46.65 g (1.5 oz) и диаметър 45 мм също допринасят за създаването на колекционерски продукт с автентичен възрожденски облик.

Медалът се предлага в шоурумите на „Булминт“ в София и Пловдив и в онлайн магазина bulmint.com

 

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *