Производствена авария във военния завод "Терем"

Производствена авария във военния завод "Терем"

Има производствена авария във военния завода на Министерството на отбраната „Терем“, базата в Костенец – „Цар Самуил“ ЕООД. Военна полиция е на място. Няма жертви и пострадали, има материални щети, съобщиха за bTV от МО.

Заводът се занимава с утилизация и производство на боеприпаси, съобщиха официално от военното министерство. По първоначална информация се е взривил снаряд от 122-милиметровите, които произвеждаме за Украйна.

Според източници на bTV инцидентът е станал малко след 14 ч. при пълнене на снаряди с тротил. Работникът – жена, е била зад стена, не е ранена. Избита е стената на залата, в която се пълнят механизирано снарядите. Изпълнителният директор на „Терем-холдинг“ ЕАД Калин Димитров съобщи, че няма опасност за хората, предаде БГНЕС.

Държавното дружество от група „Терем Холдинг” ЕАД – „Терем – Цар Самуил” ЕООД в Костенец се ориентира през последните години към към производство на боеприпаси и пиротехнически изделия. Разработват се офанзивна и дефанзивна ръчни гранати, светлинно звукови ръчни гранати, електровъзпламенител за 122 мм реактивен изстрел за реактивна установка БМ-21 „Град“ и др.

В началото на годината е възстановено производството на изделия по метода на шнековане на взривни вещества в корпуса. Шнековането на 122 мм осколъчно-фугасен изстрел се е извършвало в периода 1984 г. – 1988 г.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *