Производител на диаманти с приложение в полупроводниковата индустрия с инвеститорски интерес към Пловдив

Производител на диаманти с приложение в полупроводниковата индустрия с инвеститорски интерес към Пловдив

Главният изпълнителен директор на турската компания Appsilon Enterprise Тайлан Ерол се срещна със зам.-кмета Стефан Стоянов. Компанията е старт-ъп, който произвежда диаманти в лабораторни условия, с приложимост в редица индустрии, сред които производството на чипове и квантови сензори.

Това е втора среща между страните след участието на Стоянов в международен бизнес форум, който се проведе в Истанбул по-рано тази година. Тогава зам.-кметът представи пред редица чуждестранни компании потенциала на града в сферата на високотехнологичните производства и научноизследователските дейности.

„Индустриалните зони и местната икономика в Пловдив се фокусират все повече върху високотехнологични производства и такава ще е тенденцията поне следващите 10-15 години. Това са масово по-малки компании с не повече от 200-250 служители, но които произвеждат продукти с изключително висока добавена стойност,“ обясни Стоянов. По думите му присъствието на подобни производства ще помогне на местната икономика да привлече все повече инвеститори в секторите с висока добавена стойност, с което да нарасне и брутният вътрешен продукт.

Главният изпълнителен директор сподели, че Пловдив е на финалната права за привличане на Appsilon Enterprise, като се бори с още няколко дестинации. Очаква се компанията да вземе решение до края на годината и до края на 2024 да започне производствената си дейност. Чрез финализирането на проекта ще бъдат разкрити 100 нови работни места.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *