Проф. Кантарджиев: COVID-19 се превърна в сезонна вирусна инфекция

Проф. Кантарджиев: COVID-19 се превърна в сезонна вирусна инфекция

COVID-19 стана сезонна вирусна инфекция, заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси в Столична община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че новият вариант на коронавируса – „Пирола“ има 35 мутации в белтъка на шипа. Новият вариант три пъти по-слабо му действат имунните серуми, посочи проф. Кантарджиев. Той уточни, че новият вариант се е разпространил в над 10 държави, включително вече го има и в Гърция.

Проф. Кантарджиев препоръча, докато може да се проветряват помещенията, да се проветряват, партита да се правят на открито, в училищата да се прави проветряване и да се спазват хигиенните мерки. Проф. Кантарджиев посъветва, който е с имунен дефицит, да си направи бустерна доза с новите ваксини. Той увери, че няма проблем в един ден да се сложи и ковид ваксината и ваксината срещу грип, като едната трябва да бъде на лявата ръка, а другата – на дясната. Ваксинират ли се хората, има ли търсене, ще има и противогрипни ваксини, подчерта проф. Кантарджиев. Той изтъкна, че пикът на грипа ще дойде някъде януари или февруари догодина.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *