Проф. Димитър Шишков: Безразборният прием на антибиотици води до тежки последици при уроинфекциите

Проф. Димитър Шишков: Безразборният прием на антибиотици води до тежки последици при уроинфекциите

Безразборното изписване на антибиотици води до тежки последици  при лечението на уроинфекциите, алармира завеждащият на Отделението по урология на „УМБАЛ-Пловдив“ проф. д-р Димитър Шишков.

Най-засегнати са жените, които страдат най-често от цистит. Мъжете пък най-много имат проблеми с простатата. С напредването на възрастта инфекциите се лекуват по-трудно и може да се стигне до тежки последици, ако не се потърси бързо помощ от специалист.

Екипът на професора в Клиниката по урология се е сблъсквал с много тежки случаи. Наскоро е лекувана жена от Пазарджик, която загубва единия си бъбрек, след като в болница извън Пловдив ѝ разбиват конкременти.  Има немалко случаи на пациенти с пионефроза на бъбреците. За да се стигне до усложнения, при които бъбрекът се пълни и се превръща в торба с гной, причината е неправилно лечение в острата  фаза на заболяването“, категоричен е проф. Шишков.

„Урината е най-добрата среда след кръвта, където виреят бактериите и се появяват резистентни щамове. Когато се назначи терапия, просто ей така и без да е уточнен причинителят на болестта, дори елементарни инфекциозни заболявания, какъвто е циститът при жените, резултатът е плачевен“, предупреждава известният уролог. Така само се удължават страданията на болните. Тяхното лечение продължава 5-6 месеца, понякога година, защото какъвто и антибиотик да се назначи, не може да бъде ефективен.

„Друга мода в лечението на уроинфекциите е изписването на антибиотици за продължителен срок, поне от половин година. Такова лечение в света няма, а се прилага дори от водещи специалисти у нас. Оптималното  при цистит е 2-3 дни, когато лекарството е правилно избрано. При по-продължителна инфекция, терапията може да продължи 7-10 дни, 15 максимум. След като няма ефект от назначените антибиотици от втория до четвъртия ден, то няма да има и на 20-я, нито на 6-я месец. Да не говорим за пораженията на черния дроб, на стомашно-чревния тракт и други органи. Това е голям проблем – като дойдат хората с такава инфекция, тяхното лечение струва страшно много, а страданията им са тежки“, подчерта проф. Шишков.

Той добави, че подкрепя политиката за издаването на електронни рецепти. „Ако докторът не спазва правилата и не направи посявка, преди да изпише медикамента, ситуацията не само ще продължи по същия начин, но и ще се влоши. На мен ми се случи в чужбина да имам нужда от антибиотично лечение за зъб. Отидох в аптеката, показах си картите за член на БЛС и за член на Европейското урологично дружество и на всички останали, но ми отказаха, въпреки че съм лекар. Трябваше да бъда прегледан от специалист и да отида с рецепта“, разказа интересен случай той. Според него друг голям проблем при уроинфекциите е самолечението.

България се оказала единствената държава в Европа, където антибиотици не се изписват с електронни рецепти  и можеш да отидеш и да си ги закупиш от аптеката. Проф. Шишков е на мнение, че при  урологична  инфекция пациентът трябва най-напред да се обърне към  джипито си.  Ако личният лекар не  може да се справи,  тогава трябва да се търси специалист.

„За съжаление  имаме пациенти, лекувани по една-две години в други болници, но без резултат и после пратени при нас. Това явно е правено за усвояване на клинични пътеки. А не трябва да бъде така!“, добави проф. Шишков.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *