Продължава фестивалът за световна литература LETERAPOPULI

Продължава фестивалът за световна литература LETERAPOPULI

Днес в 18:30 ч. Регионален етнографски музей ще учреди официално своя фестивал за световна литература LETERAPOPULI.  Участие ще вземат официални гости от страната и чужбина, както и членове на Международния комитет на фестивала, съставен от значими писатели от цял свят, които ще представят идеите и смисъла литературният празник да се организира именно в Пловдив.

Откриването ще завърши с авторски концерт на френската композиторка и драматург Исака. Дете на театъра, драматург и актриса, тя изследва неуловимите светлосенки на емоциите, превъплъщавайки ги в дълбоки и смели съчетания на текст и музика,  които деликатно осветяват най-интимните копнежи и вътрешни революции на свободата и любовта. Песните ѝ говорят за детство и гори, за странство на душата и непознати земи.

Входът е безплатен, а публиката ще бъде допускана до запълване на капацитета на пространството.

Предпремиерното събитие вчера събра десетки гости, а студентите от АМТИИ развълнуваха публиката като представиха откъси от театралния роман „Бяла врата“ на френската актриса и режисьор Изабел Клайн.

Повече информация за Исака:

Изнася около сто концерта в Квебек, Германия, Париж, както и в родния си регион Елзас, Франция: публиката я открива в Cheval Blanc, Laiterie, Noumatrouff, Zenith de Strаsbourg, и на сцената на различни фестивали.

Исака свири и пее самостоятелно (пиано и акордеон) или с други музикални групи. През 2004 г. представя композициите си на алтернативни сцени в Монреал, придружена от виолончелиста Алексис Тепот. През 2006 г. се обгражда с поп-рок формация и приема творческа резиденция в Noumatrouff в Мюлуз организирана от La Filature, scène nationale. Непосредствено следва срещата й с барабаниста Юко Ошима и контрабасиста Никола Драйфус. Триото изнася концерти в залите Cheval Blanc, на фестивала Summerlied и на различни сцени в Париж. Колаборацията й с тези творци дава началото на първия им албум през 2007 г. През лятото на 2008 г. излиза албумът й Paroles de femmes, Frauwesproch, muettersproch с участието на руския полифоничен хор Kudesy от Новгород и музикантите от духовия оркестър Engwiller под диригентството на Пиер Хопе. Творбата е представена на фестивала Summerlied, в концертния център център La Scène и на фестивала Des Deux Rives в Страсбург. „Retrouver“, вторият ѝ самостоятелен албум, е резултат от сътрудничеството й с китариста Инго Бойе. Замислен е в сърцето на Северните Вогези, през 2015 г., а през 2016 г. е  продуциран, записан и миксиран от Жан-Себастиан Мазеро  в студиото Chemin de l’étang incorporé, мастериран от Дарси Пропър и Инго Бойе.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *