Природонаучният музей кани на презентация, посветена на евроазиатския бобър и река Дунав

Природонаучният музей кани на презентация, посветена на евроазиатския бобър и река Дунав

На 29 юни 2024 г. от 17:00 часа в зала „Планетариум“ на Регионален природонаучен музей – Пловдив, главен асистент д-р Николай Коджабашев ще изнесе публична презентация „Благодарността на Бобчо, че се завърна в „бащината къща“, наречена река Дунав“. Той ще представи интересни факти след проведени научни изследвания за река Дунав, както и за трайно обитаващи семейства бобри по цялото протежение на реката.

Събитието е посветено на Международния ден на река Дунав – 29 юни, който се чества всяка година, от 2004 г. насам, под патронажа на Европейската комисия за опазване на реката. Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав (Конвенция за опазване на река Дунав) е подписана на 29.06.1994 г. от 13 държави, сред които и България.

Интересен факт е, че през пролетта на 2021 г. във водосбора на река Русенски Лом, при село Широково, беше фото документиран евроазиатски бобър (Castor fiber), след векове на „пълно боброво мълчание“. Проведените научни проучвания през 2021 – 2024 г. показват, че благодарение на мощната и гъста мрежа на река Дунав, по островите, крайбрежните зони и реките от водосбора ѝ в България, вече трайно обитават над 200 семейства бобри, пръснати по цялото протежение на реката от Видин до Силистра.

Д-р Николай Коджабашев е преподавател по Зоология в ЛТУ. Той завършва висшето си образование през 1993 г. в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Зоология на безгръбначните животни“. През 1995 г. постъпва на работа в Лесотехническия университет като асистент. В момента води упражнения по дисциплините: Зоология (ГС), Опазване на фауната (ЕООС), Опазване на биологичното и ландшафтно разнообразие (ЛА).

Заповядайте да научите повече за удивителния свят на бобрите и значението на река Дунав за тяхното завръщане в България.

Входът е свободен.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *