Премиерът Николай Денков с подробности около трагедията в Царево

Премиерът Николай Денков с подробности около трагедията в Царево

Темата с наводненията от последните дни по Южното Черноморие влезе и в Народното събрание. Днес депутатите изслушаха премиера Николай Денков, който даде последна информация по темата. По време на изслушването депутатите почетоха с минута мълчание паметта на четирите жертви на водната стихия.

Според думите на премиера реакцията на властите е била мигновена, защото в застрашените места е имало около 4000 туристи. „Валежите започнаха през нощта и още сутринта, преди да бъде обявено бедственото положение, на място бяха единадесет екипа на пожарна безопасност с тридесет и пет служители, два екипа водолази, които започнаха веднага да подпомагат изтеглянето на застрашените хора от съответните региони“, каза премиерът.

Усилията на спасителните отряди са били насочени към извеждане на всички местни и туристи.  „Наред с хората, които живеят в застрашените населени места, имаше и около 4000 туристи по данни на туристическите служби. Основните усилия бяха насочени именно към изтегляне на застрашените граждани, включително и деца – имаше група от около 60 деца, които бяха евакуирани по високите етажи на хотел, чиито подземни помещения бяха наводнени, а също така беше обезпечена охраната по пътищата, така че да не се рискува животът на хората, които тръгнаха да пресичат през наводнените пътища“, каза още той.

Премиерът призна, че е имало преливане на язовири, но не е имало скъсани язовирни стени. По думите му не това е причинило огромната приливна вълна. „Бедствия е имало, има и ще има“, заключи премиерът Николай Денков пред парламента. Той посочи, че тези природни катаклизми са и заради климатичните промени. „Това, което трябва, е да се подготвим за тях, за да има по-малко жертви и последствия“, апелира той.

„Двата язовира не са с откъснати стени, те са прегледани технически в началото на юни, имат нужда от ремонт, но няма изтичаща вода от тях, която да е довела до тези последствия, които видяхме в Царево“, заяви Денков. Той призна: „Да, имаше преливане на вода, но не е имало скъсване на стена“. „Ще бъде източена изцяло водата, за да бъдат ремонтирани язовирните стени, но до момента скъсване на стена не е имало. Това са общински язовири“, поясни той.

Денков отчете, че армията е била от първия ден в помощ на пострадалите, прави се анализ за причините бедствието да отнеме три човешки живота. „Три от жертвите са заради срутването на моста в Царево“, каза Денков.

„Това, което често се споменава като възможни причини – обезлесяване, застрояване на дерета, да, могат да бъдат причини, но дали са, трябва да отговори комисията“, добави Денков. По думите на премиера подходът да е системан, за да избегнем за в бъдеще такива проблеми.

Министър-председателят огласи и доклад на екоминистъра от служебното правителство Росица Карамфилова, която е запознала МС още на 13 октомври 2022 г., че в България 360 речни участъка са с намалена проводимост на водата и застрашават живота на населението. От тях 7 са в община Царево, отчете Денков. През април 2023 са отпуснати над 60 млн. за 93 обекта, от тях над 11 милиона лева са били за Карлово и са финансирани само 10 от посочените 360 речни участъка в доклада на министърката на околната среда, каза Николай Денков.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *