Прекратиха договорите на 13 линии от градския транспорт на Пловдив

Прекратиха договорите на 13 линии от градския транспорт на Пловдив

От 11 ноември се прекратяват договорите на 13 линии от градския транспорт в Пловдив. Става въпрос за автобуси с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66, 99, 116 и 222.

„От справката, която направихме, се вижда, че от началото на 2024 г. до момента има нередовно изпълнение по част от линиите и редовно изпълнение по друга част. Недопустимо е за град като Пловдив, който е втори по големина в страната, да има изпълнение или неизпълнение от 25-30%. Това означава, че по някои линии се движат по два автобуса по линия, на места има закъснение от по два часа. По линия 99 има 25% изпълнение, по линия 29 – 30%, това означава, че практически нямаме градски транспорт. По част от другите линии имаме 70-80%, което също е незадоволително. Искаме 100% изпълнение по всички линии“, заяви на пресконференция и.д. кмет на Пловдив Иван Стоянов.

„Затова се пристъпи към прекратяване на договорите и с решение на областния управител проф. Христина Янчева от 11 ноември за 1 година линиите се поемат от Автобусни превози, Меритранс 2002 и Меритранс 2017. При тях изпълнението в настоящите линии е покрито на 98-99%, което говори за една устойчивост. Поради тази причина въвеждаме временна мярка всички линии от 11 ноември да бъдат възложени на тях“, уточни Иван Стоянов. Той допълни, че тепърва ще се решава какво да се прави след изтичането на тази временна мярка, която е със срок на действие от 1 година.

„В момента кандидатстваме за отпускане на 30 млн. лв. и сме подали документи за закупуването на 20 електробуса за развитие на ОП „Електробус“. За една линия са нужни 2-3 шофьора, в момента транспортът на Пловдив се обслужва от около 200 шофьора. Надявам се до края на годината документите да бъдат одобрени и да получим това финансиране“, каза още Стоянов. Той бе категоричен, че общинското предприятие има за цел да задава стандартите в обслужването на пътниците – с изрядни разписания, чисти превозни средства и вежлив персонал в тях.

Относно въвеждането на системата за продажба на електронно таксуване в градския транспорт, заместник-кметът Ангел Славов заяви, че тя вече работи на 100% по линия 25. „Там системата се представя добре, предстои да бъде въведена във всички линии на градския транспорт в Пловдив“, уточни той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *