Поредно признание за Захари Карабашлиев

Поредно признание за Захари Карабашлиев

Навръх празника на София писателят Захари Карабашлиев стана носител на тазгодишната Специална награда на журито на Столична община за изключителни постижения в областта на изкуството за романа си „Рана“.

Церемонията по награждаването се състоя на 17 септември 2024 г. от 17:30 ч. в Софийска градска художествена галерия.

Книгата бе отличена от журито в състав Мирослав Боршош, Цветан Цветанов, Стефан Иванов, проф. Венелин Шурелов, доц. д-р арх. Ясен Кьосев, Димитър Христов и проф. д-р Георги Петков, Яна Генова, Светлозар Желев, проф. Камелия Николова, Владислав Виолинов, Георги Митов, Владия Михайлова, проф. Людмил Христов, Мира Сталева, Светослав Тодоров, д-р арх. Анета Василева, д-р Тони Николов, Надежда Московска, Мила Искренова, Боряна Сечанова, Мира Тодорова, Весела Кондакова.

Наградата Карабашлиев получи от заместник-кмета по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Яна Генова.

„Тук съм сред свои, тук съм у дома“, каза роденият във Варна Захари Карабашлиев, приемайки наградата.

В края на 2023 г. писателят Захари Карабашлиев публикува разтърсващия исторически роман „Рана“, който разказа забравената история на България от началото на XX век и веднага спечели любовта на читателите. Изданието се превърна в един от бестселърите на годината, грабна приза на Столична библиотека за „Най-четена книга на 2023 г.“, както и наградата „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“.

Базиран на хиляди страници историческа литература, военни документи, войнишки дневници, мемоари и лична кореспонденция, свързани с Първата световна война, двете Балкански войни и съпътстващите ги трагични събития, с Илинденско-Преображенските въстания, ВМОРО и революционното движение в Тракия и Македония, „Рана“ е красив разказ за смелостта, състраданието и любовта в годините на Междусъюзническата война и Първата световна война – роман за забравената българска история, която поради политически или идеологически причини е останала в сянка през изминалите десетилетия. Роман, който по уважителен и смирен начин снабдява незапомнените герои на войната с биографии. Дава им нова памет, която ще остане завинаги.

Със забележителна точност и топлота Карабашлиев описва София между 1913 и 1916 г. в страници, които разгръщат пред очите ни като в черно-бял филм улици, кафенета, сцени, емоции, събития. През съдбата на студента по право в Софийския университет Сава (бежанец от Одринско) и генералската дъщеря Елиза читателят се потапя в атмосферата на столицата, която е приела и подслонила хиляди бежанци от жестокостите в Тракия и Македония.

Срещите с читатели из цяла България по време на представянето на книгата предизвикаха широка обществена дискусия и отличиха романа на Захари Карабашлиев като творба както с литературна и историческа, така и с емоционална стойност, която повдига завесата към някои от най-драматичните събития в българската история и съхранява родовата памет на хиляди български семейства.

Тези срещи утвърдиха „Рана“ като новаторски подвиг на българската литература, който описва войната такава, каквато е, и който изследва и лекува пукнатините в основите на българската идентичност и национална гордост.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *