Почина и 20-годишното момиче, пострадало при взривовете край Елин Пелин

Почина и 20-годишното момиче, пострадало при взривовете край Елин Пелин

„Почина младата жена, която пострада много сериозно при взривовете край Гара Елин Пелин в четвъртък. 20-годишната жена беше транспортирана в университетската болница в изключително тежко състояние. Въпреки всички усилия, които положиха екипите, тази нощ тя почина.“ За случилото се информираха от болница „Пирогов“ на своя сайт.

Припомняме, че двама души – баща и дъщеря, бяха откарани в тежко състояние в „Пирогов“ след взривовете и последвалия пожар в складове за фойерверки край Елин Пелин в четвъртък. Мъжът беше закаран с над 35% изгаряния и тежко обгазяване, а момичето – с 85% изгаряния.

48-годишният мъж почина в четвъртък вечер, въпреки опитите на лекарите да го спасят. Той е доц. д-р Петър Шишков – преподавал в Минно-геоложкия университет и световно признат учен и консултант, участвал в редица научно-изследователски екипи в областта на взривната техника и технологиите.

Неговите колеги го описват като любимец на студентите и изключителен професионалист, за когото безопасността винаги е била на първо място. „Доц. Петър Шишков е емблематичен човек за нашата гилдия. От всички краища на страната се отзоваха хора да дарят кръв за неговата дъщеря – хора, които знаят какво е Петър Шишков – човек, отдал целия си живот с мисията да образова хората“, каза ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Ивайло Копрев.

„С него разработихме и тази година ще започне курс за обучение на пиротехници – той разсъждаваше в посока, че това е наука, и хората трябва да бъдат обучавани. В негова памет ще продължи всичко, което той е правил“, добави той.

Mайката на починалото тази нощ 20-годишно момиче също написа трогателен пост във Фейсбук, с който благодари на лекарите и на всички, които се молеха за оцеляването на дъщеря ѝ.

37 часа след първите взривове двама души все още са в неизвестност – един от тях – 22-годишният син на собственика на складовете Тодор Попов. Пожарникари, сапьори и военни специалисти все още се опитват да се доближат и да влязат в сградата.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *