Пловдив отбелязва 121 години от избухването на Илинденско–Преображенското въстание

Пловдив отбелязва 121 години от избухването на Илинденско–Преображенското въстание

На 2 август 2024г., петък, в Пловдив ще бъде чествана 121-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание (2 август 1903г.) и ще бъдат почетени себеотрицанието, смелостта и саможертвата на борците за свобода, отдали живота си във въстанието.

Началото на церемонията с участието на военен духов оркестър, представително формирование от Гарнизон Пловдив – почетна рота и венценосци и членове на комитет „Родолюбие  е в 10.00 часа.

Мястото е пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борби и войните за България, който се намира се в район „Южен“, в градинката до старите хали.

Водещ ще е Златко Павлов. Тържественото слово ще бъде произнесено от българския политик и историк Красимир Каракачанов – председател на ВМРО, бивш вицепремиер и министър на отбраната на Република България.

Церемонията, организирана от община Пловдив, включва полагане на венци и цветя на паметника и отдаване на почит с едноминутно мълчание.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *