Пламен Панов посрещна участниците в 28-ия Международен фолклорен фестивал (СНИМКИ)

Пламен Панов посрещна участниците в 28-ия Международен фолклорен фестивал (СНИМКИ)

В четвъртия ден от програмата на Международния фолклорен фестивал в Пловдив, който започна в понеделник – 29 юли и продължава до петък 2 август, в заседателната зала на община Пловдив, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев посрещнаха представители на чуждестранните ансамбли. Според традицията, която се спазва всяка година, домакинът и гостите си разменят протоколни подаръци, правят си снимки за спомен и разговарят в приятелска, неформална обстановка.Пламен Панов посрещна участниците в 28-ия Международен фолклорен фестивал (СНИМКИ)

В 28-то издание тази година участват Ансамбъл за народни танци „Мангилик“, Казахстан, Танцова школа „Джирнас” – Рига, Латвия, Фолклорна група „Хора Маре“, Молдова, Културно общество „Димитриe Котурович“, Белград, Сърбия, Танцов ансамбъл „Балатон“, Унгария, Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“ Грузия. Български домакини са:  Представителен ансамбъл „Марица“ при Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив, Представителен ансамбъл „Войводинци“ при Народно читалище „Виделина-1928″ с. Войводиново и една от емблемите на нашия град – Фолклорен ансамбъл „Тракия“.Пламен Панов посрещна участниците в 28-ия Международен фолклорен фестивал (СНИМКИ)

С красивите си национални костюми, танцьорите изпълниха залата на общината с феерия от багри и много настроение.

Заместник-кметът Пламен Панов отправи поздрав към участниците и техните ръководители и им пожела да запазят скъпи спомени и топли чувства от престоя си в града и да дойдат отново.Пламен Панов посрещна участниците в 28-ия Международен фолклорен фестивал (СНИМКИ)

„Щастлив съм, че сме заедно на едно от най-хубавите събития от културния календар на града, организирано от община Пловдив. Едно събитие с 28-годишна история! Много е важно да знаете, че бидейки тук, вие оставате частица от себе си в нашия град и ставате част от този фестивал. Ние, пловдивчани всяка година в края на юли, началото на август, дори без да поглеждаме календара знаем, че нашата главна улица, сцените пред общината и на Античния театър се оцветяват, озаряват, изпълват се със звук и красота от различните песни, танци, рими на различните националности. Щастлив съм и ви благодаря, че чрез вас и тази година успяхме да покажем на пловдивчани огромна частица от световното нематериално културно наследство, каквото са танците, признати и от ЮНЕСКО. Надявам се във времето отново да се срещнем на сцената на Античния театър“, каза заместник-кметът Пламен Панов.Пламен Панов посрещна участниците в 28-ия Международен фолклорен фестивал (СНИМКИ)

„Благодаря на абсолютно всички групи. Вие сте прекрасни! На изключително високо ниво, вижда се колко много сте работили, каква подготовка сте преживели. Най-големият атестат е реакцията на публиката, която ви аплодира неспирно. Нашата публика, феновете на фестивала ни споделят колко сте прекрасни. Благодаря ви! Ще ви чакаме отново!“, допълни Кирил Велчев.

Гостите споделиха, че са изключително доволни от посрещането, концертите, впечатлени и очаровани от пловдивските забележителности, особено от древната сцена на Античния театър.Пламен Панов посрещна участниците в 28-ия Международен фолклорен фестивал (СНИМКИ)

Всяка от групите има свой персонален водач – доброволец, който се грижи за превода, програмата, настаняването, транспорта и културните развлечения през петте дни на фестивала.

Тази вечер в 21.00 часа на Античния театър, Държавният ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“ от Грузия ще изнесе самостоятелен концерт, който е с вход с билети. Спектакълът се казва „Духът на Грузия“ и е един от най-успешните мюзикъли, представяни в Грузия. Българският зрител ще стане свидетел на майсторското преплитане на кавказки сюжети, невероятно зашеметяващи костюми, фантастично осветление и звук и изключителна хореография.Пламен Панов посрещна участниците в 28-ия Международен фолклорен фестивал (СНИМКИ)

Променен е и часът на дефилето, което предхожда основния концерт. Международните участници ще се включат в дефилето от 18.30 ч., тръгвайки от Дом „Левски“. След като преминат по главната улица, те ще изнесат кратка програма на сцената пред община Пловдив от 19 часа, а в 21 .00 часа ще се присъединят към публиката на грузинския концерт.

28-ият Международен фолклорен фестивал се организира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *