Първи "Празник на лютеницата" в Маноле, вижте кои са победителите (СНИМКИ)

Първи "Празник на лютеницата" в Маноле, вижте кои са победителите (СНИМКИ)

Първият „Празник на лютеницата“ в Община „Марица“ привлече стотици посетители в Културно-информационен център „Малтепе“ край село Маноле. Съботният ден бе незабравим не само заради вкусната домашна лютеница по местна рецепта, от която накрая всички си облизаха пръстите, но и заради шеф-готвача Ути Бъчваров, който превърна в атракция приготвянето й.Първи "Празник на лютеницата" в Маноле, вижте кои са победителите (СНИМКИ)

Роди се и идеята за собствена марка на традиционния български специалитет, произведен в Община „Марица“ – „Бяла Стана“. Името бе сътворено с дружни усилия от кмета на Общината Димитър Иванов и жените от фолклорния състав „Манолски славей“, а Ути Бъчваров стана първият производител на лютеница от местната марка. „Празникът на лютеницата“ създаде и книга, запечатала най-добрите рецепти от 19-те населени места – резултат на няколкомесечен труд на служителите на Община „Марица“ и на Културно-информационния център „Малтепе“.

Събитието стартира в ранни зори, когато Ути и неговият екип, започнаха приготвянето на лютеница от 60 кг печени чушки, 20 кг домати, 10 кг доматен концентрат, 30 кг моркови, същото количество лук, 20 литра олио и 10 кг захар и подправки, сред които 1 кг сладък червен пипер, сол, чесън, кимион и др. Отличителна черта на всички продукти за традиционния български специалитет бе, че са местно производство.Първи "Празник на лютеницата" в Маноле, вижте кои са победителите (СНИМКИ)

В характерния си стил шеф-готвачът превърна в шоу дори скучното рязане на внушителното количество зеленчуци. Интересен факт, който впечатли постоянно увеличаващата се публика бе, че зеленчуковата смес къкреше в част от истински ретро локомотив от 1907 г., приспособена като огромна тава. Паралелно с лютеницата, майсторите-хлебари в двора на „Малтепе“ замесиха и опекоха вкусен хляб в глинен съд – подница, така, както са го правили древните жители на Тракия.

Празникът бе открит с приветствие от кмета на Община „Марица“ Димитър Иванов. „Днес полагаме началото на една традиция за дълги години напред. Събрахме рецепти от 19-те села в селищната система за приготвяне на домашна лютеница. Всички семейства в Община „Марица“ правят това българско ястие в домовете си всяка година. Знам, че инвестиционните проекти са важни, но особено значение за мен имат тези, които утвърждават традициите и ни връщат към изконните за българите обичаи“, посочи Димитър Иванов.Първи "Празник на лютеницата" в Маноле, вижте кои са победителите (СНИМКИ)

Той благодари на екипите на „Малтепе“ и на Местна инициативна група „Марица“ затова, че поставят началото на проект, който съхранява автентичните ни семейни рецепти, както и на Ути Бъчваров, затова, че е приел поканата да гостува на празника. Шеф-готвачът похвали местните зеленчуци и подчерта, че е горд, че именно той слага началото на подобна значима традиция.

„Нашият екип идва за втори път в с. Маноле и забелязваме, че хората тук държат на миналото, но и гледат напред. Много съм щастлив, когато се полагат основите на нещо, което ни връща към корените и ни дава автентичен кулинарен адрес в света. Всички помним как, като деца сме яли от лютеницата, която се вари в двора. След време с гордост ще кажа, че съм бил до могилата „Малтепе“ и съм ял лютеница „Бяла Стана“, приготвена от прекрасни местни зеленчуци“, изтъкна Ути Бъчваров.Първи "Празник на лютеницата" в Маноле, вижте кои са победителите (СНИМКИ)

Димитър Иванов пожела днешният празник да бъде продължен от поколенията, за да се запази приемствеността между тях. „Надявам се, че в бъдеще този празник на семейните ценности, на плодородната земя, и на трудолюбивите жители на Община „Марица“, ще бъде съхранен. Бъдете здрави и благословени! Нека Света Богородица закриля и пази семействата и децата ни, Маноле, Община „Марица“ и България“, завърши кметът Димитър Иванов сред бурни аплодисменти.

Веска Кирова от с. Царацово и Нина Ганчева от с. Рогош спечелиха наградите на конкурса за най-вкусна домашна лютеница, в която участваха 9 производители. След дегустация „на сляпо“, журито в състав Димитър Иванов, Ути Бъчваров и кметът на с. Маноле Йордан Енев единодушно присъди призовите места на двете жени. Днес по рецептата на Веска Кирова се произвежда лютеница от семейната фирма Class Vege на нейните синове и внуци. „Това е огромна чест и признание за нас. Благодарим ви за непрекъснатата подкрепа и доверие!“, заяви Веска Кирова.Първи "Празник на лютеницата" в Маноле, вижте кои са победителите (СНИМКИ)

Зрителите и гостите се насладиха на богата фолклорна програма, в която взеха участие самодейните състави на селата Маноле, Рогош и Трилистник. Десетки хора се спряха пред сергиите от изложението на местни домашно приготвени продукти, традиционни храни и художествени изделия от региона и бяха очаровани от вкуса на домашния мед, сладката и всякакви деликатеси от местни производители.

Събитието се провежда в изпълнение на Проект „Празник на лютеницата“ , финансиран по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони по Процедура чрез подбор на проектни предложения по  подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие“ на Мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ с договор за безвъзмездна финансова помощ BG06RDNP001-19.019-S2-12.01.2022 г г с Държавен фонд „Земеделие“ .Първи "Празник на лютеницата" в Маноле, вижте кои са победителите (СНИМКИ)

Целта на проекта е да се съхрани и развие местната идентичност на основата на живото нематериално културно наследство на територията, неговата валоризация и принос за стопанското развитие, посредством интегрирането му в туристически дейности и продукти.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *