Отваря врати Пролетният панаир на занаятите (ПРОГРАМА)

Отваря врати Пролетният панаир на занаятите (ПРОГРАМА)

Регионална занаятчийска камара – Пловдив кани пловдивчани и гости на града на „Пролетен панаир на занаятите с Пленер „Художествено плетиво- Шарени чорапи”, който ще се проведе в периода 16 –19 май 2024 г.(четвъртък – неделя).

Откриването е на 17 май, петък, в 11.00ч на „Улица на занаятите” в Стария град.

Акцент в настоящото издание е занаятът с близо 5000- годишна история „Художествено плетиво”, който  включва  плетива на една, две, пет куки, дантели и обхваща огромно разнообразие от шарки, мотиви и фигури. Както в традиционните български плетива, така и в модерните модели, плетивото е форма на израз, която позволява на хората да създават и да споделят своята креативност. Част от многообразието на този занаят може да се види в изложбата „Бримки броя, бримки редя”, в която ще бъдат представени едни от най-хубавите модели.

В пленера „Художествено плетиво-Шарени чорапи”, своите умения и сили ще премерят Ваня Манолова, Надежда Тодорова, Надежда Хугасян, Стоянка Христозова и Петя Сендова. След прецизно журиране, най-добрата ще бъде отличена с награда.

Всички деца желаещи да се докоснат до занаят Плетиво, в събота и неделя ще могат да творят в безплатни работилници.

„Каним малки и големи любители на плетивото, да се включат в благотворително състезание по бързо плетене на една кука. Изделията изработени в състезанието по бързо плетене се даряват на Фондация „АП УИД ДАУН“. Всяка една от вашите  бримки, помага да направим живота  на децата със синдром на Даун  по щастлив и пълноценен. Най-бързият ще получи награда“, разказват организаторите.

„Заедно в пекарната“ с майстор Варта Торосян, участник във втори сезон на “Hell’s Kitchen”, ще имате възможността да се докоснете до неповторими рецепти доказали се във времето, да се насладите на множество неповторими вкусове, допълнени с домашно приготвена пролетна лимонада.

Специалният гост Иван Звездев ще приготви „Шарена гозба” /пиле с булгур и зеленчуци/.

Посетилите всички ателиета от „Улица на занаятите” и удостоверили това с печат от майсторите, имат възможността  да участват в томбола с награди „Улови занаята”.

Още много изненади са подготвили майсторите, които ще очакват малки и големи в своите ателиета. Изделията и средствата събрани по време на Пролетен  панаир на занаятите с Пленер „Художествено плетиво – Шарени чорапи” ще бъдат дарени на Фондация „Ап Уид Даун“.

 

ПРОГРАМА

Откриване:  17 май /петък /- 11.00ч – „Улица на занаятите”

16.05  – 19 .05  /от четвъртък до неделя/

Панаир на занаятите – Базар на авторски изделия, демонстрации и обучения в занаятчийските ателиета на „Улица на занаятите”.  /10.30ч – 19.00ч/

Красивият свят на дантелата – демонстрации на гост майстор Галина Симеонова. /11.00ч  – 17.30ч /

Заедно в пекарната – майстор Варта Торосян, участник във втори сезон на “Hell’s Kitchen”  ще приготви по рецепти от семейните тефтери: ароматен сладкиш с вишни /четвъртък – 12.00ч/, традиционен родопски пататник  /петък – 12.00ч/, вкусен домашен сладолед приготвен за 10 минути /събота- 12.00ч/. и Креп Сюзет (глазирани палачинки) от френската кулинарна класика /неделя-12.00ч/

Изложба „Бримки броя, бримки редя” – плетива сътворени с една, две, пет куки, без куки, совалки и фуркет. /11.00ч – 17.30ч/

 „Улови занаята” – Томбола с награди. Посети ателие,  опознай занаят, получи печат и участвай в томбола с награди. /11.00ч – 18.00 ч/

 17.05  – 19 .05  /от петък до неделя/

Пленер „Художествено плетиво – Шарени чорапи” – майсторска надпревара в занаята. /10.30ч  – 17.00ч/

18.05  – 19.05  /събота и неделя/

Безплатна детска работилница „Пипни, научи и сътвори плетиво”. /13.30ч –  16.30ч/

Благотворително състезание по бързо плетене на една кука. /11.00ч – 12.30ч/

Видео урок за плетене на една кука. /11.00ч – 12.30ч/

16.05  –  четвъртък

Забавна викторина при Стрина Пепина.  /11.30ч/            

Опознай света на иконописта с майстор  Елена Георгиева. /16.30ч – 17.30ч/

17 .05  –  петък

Изнесено занимание на деца със синдром на Даун от клуб „Всеки може”. /14.00ч/

18 .05  –  събота

Иван Звездев приготвя за вас „Шарена гозба” /11.00ч/

19.05 – неделя

Излъчване на победителя от майсторската  надпревара в пленер „Художествено плетиво – Шарени чорапи /15.30ч/           

Теглене на награди в томбола „Улови занаята” /16.00ч – 16.30ч/

Панаир на занаятите се финансира от „Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024г. Осъществява се с подкрепата на Магазин за прежди Pleta.bg , Холдинг КЦМ 2000.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *