Откриват изложба „Избрано“ от 11-ти Международен фото салон Пловдив 2024 (СНИМКИ)

Откриват изложба „Избрано“ от 11-ти Международен фото салон Пловдив 2024 (СНИМКИ)

11-ти Международен фото салон Пловдив се провежда под патронажите на FIAP, HPS, НСФА и с традиционната подкрепа на община Пловдив.Откриват изложба „Избрано“ от 11-ти Международен фото салон Пловдив 2024 (СНИМКИ)

Благодарим за подкрепата на община Пловдив, която е #Заедно с нас през всички тези години. Благодарим за подкрепата на Общински институт „Старинен Пловдив“, които  за шеста поредна година ни подкрепи за провеждане на изложба на МФС Пловдив на Античен театър.  Изложба ИЗБРАНО от 11-ти МФС Пловдив 2024 ще бъде експонирана на оградата на Античен театър, северен вход, гр. Пловдив;  Откриването е в 18,00 часа на 28.09.2024г. Изложбата може да бъде разгледана до 18 октомври 2024. Петчленно международно жури оцени всички постъпили фотографии. Председател на журито беше Ромейн Неро, EFIAP/p, HonEFlAP, (Люксембург)  и  членове: Вася Доберлет, MFIAP, EFIAP/d1 (Словения), Раса Милоевич, EFIАP/p,  ESFIAP (Сърбия), Димитрина Василева, EFIAP (България), Иво Бобев, ЕFIAP (България) и алтернативен член Христо Димитров, AFIAP (България). Журито разгледа и оцени постъпилите 5033 фотографии от 350 автора от 37 държави. С висок професионализъм и експертиза, журито определи наградите на 11-ти МФС Пловдив 2024. Най-добрите фотографии спечелиха 188 индивидуални награди, 11 награди по статистика за автори и фото клубове. Този богат награден фонд, отличи най-високо творбите на общо 124 автора от 25 държави. За финалната селекция журито избра 1384 фотографии на 284 участника от 34 държави“, разказа Антон Савов, от екипа на организаторите.Откриват изложба „Избрано“ от 11-ти Международен фото салон Пловдив 2024 (СНИМКИ)

Изложбата се осъществява с подкрепата на община Пловдив, Общински Институт „Старинен Пловдив“ и е част от програмата на Есенен салон на изкуствата Пловдив 2024г. В експонираната изложба на Античен театър са представени над  120 фотографии на 92 автора от 23 държави.Откриват изложба „Избрано“ от 11-ти Международен фото салон Пловдив 2024 (СНИМКИ)

Първата изложба на 11-ти МФС Пловдив 2024 беше открита на 10 август на пл. Римски стадион, където бяха връчени наградите на всички присъствали автори с наградени фотографии. Голямата новина за българската фотография е,  че Купата на салона за първи път остана в България. Златен медал на FIAP и купата на салона спечели фотографията „Потоп 1“ на Любомир Бенковски от Сдружение “Фото Художници“, Плевен. Плакетът „Награда за най-добро участие в салона“ от Фотографското общество на Гърция (HPS) бе за участието на Барбара Шмид, EFIAP/d1 от Германия. Плакет „Най-добре представил се чуждестранен автор“ спечели Абишек Бисак, AFIAP, EFIAP, HON.CPE, A.NPS ,IIG/P, HON.PESGSPC, IIG/S2,A.CPE от Индия. Плакетът  „Най-добре представилият се български автор“ бe за Явор Мичев, EFIAP.  Плакетът  „Най-добре представил се пловдивски автор“ получи Милан Христев, AFIAP. Плакет „Най-добре представил се фото клуб“ отиде отново за клуба от Индия – India International Group, а плакет за клуба-подгласник – за Фотоклуб НЮЦОЙГ, Австрия.Откриват изложба „Избрано“ от 11-ти Международен фото салон Пловдив 2024 (СНИМКИ)

Община Пловдив отличи с Почетна диплома фотография на Сашо Йотков. С награди от партньори бяха оценени фотографии на български и чуждестранни автори: Диплома на Община Пловдив; Photo Cafe; ДАН Травел ЕООД; Комитет Родолюбие; Фондация Пловдив 2019; ПС Клиник; Фондация ВиАрт  и Travel Tales Award.

„За нас е важно, че в предизвикателството към млади автори (16–25г.), се включиха  над  50 младежи от държави от 4 континента: Северна Америка, Европа, Азия и Африка. В селекция останаха 52 фотографии на 20 младежи. От тях има автори с индивидуални награди. Присъдени са две поощрителни дипломи за най-добро представяне на младежи(един българин и един чужденец):  Радослав Свирецов и Йозеф Насер, Египет. С голяма гордост можем да заявим, че България и българските автори и тази година отново се представиха достойно. Техните творби ще достигнат до 37 държави чрез печатния албум, който по регламент всеки участник в конкурса ще получи. Общо 37 родни фото творци спечелиха  52 награди, като 12 от тези награди са медали. Този година освен традиционно участие и добро представяне на творци от български групи – членове на НСФА, Фотографска задруга Пловдив и Фото клуб Севлиево се добави и Сдружение “Фото Художници“, Плевен“, разказа още Антон Савов.         Откриват изложба „Избрано“ от 11-ти Международен фото салон Пловдив 2024 (СНИМКИ)

Във втората изложба на 11-ти МФС Пловдив 2024 на Античен театър, северен вход, гр. Пловдив е подбрана селекция от наградени фотографии, част от партньорските награди и останали в селекция фотографии. Всяка година в тази изложба се поставя акцент на български автори от Пловдив и селекция на  български автори и чуждестранни автори с фотографии от финалната селекция.

Тази година организаторите представят цялостното участие на „Най-добрия  пловдивски автор“ на 11-ти МФС Пловдив 2024 – Милан Христев, AFIAP, с отличени 3 фотографии с медали и награда Плакет „Най-добър травъл фотограф и разказвач“ на Travel Tales Award в текущото издание на МФС Пловдив. Представени са и няколко от победителите  в конкурса Travel Tales Award 2024.

На всеки участвал български автор в 11-ти МФС Пловдив 2024, който присъства на откриването на изложбата ще бъде връчен каталог-албум от XI Международен фото салон Пловдив 2024.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *