Откриха древен тракийски храм в "Южен", има идея за археологически парк около него (СНИМКИ)

Откриха древен тракийски храм в "Южен", има идея за археологически парк около него (СНИМКИ)

Тракийски храм, за който археолозите смятат, че датира от 3 век пр.н.е., е открит при разкопките на Голямата могила в район „Южен“. Обектът бе посетен днес от кмета на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, а директорът на Археологическия музея доц. д-р Костадин Кисьов разказа интересни сведения за находките.Откриха древен тракийски храм в "Южен", има идея за археологически парк около него (СНИМКИ)

„След три години сме на финалния етап на разкопките. Тук в района е имало около 50 могили, останала е само тази. На практика разкопките се провеждат трета година. През първата година открихме, че на върха на самата могила е имало средновековна църква от 12-13 век с некропол около нея“, разказа доц. д-р Костадин Кисьов – директор на Археологическия музей. Тя обаче не е добре запазена. Доц. Кисьов уточни, че могилата е издигната заради тракийския храм, а не заради църквата. „За първи път върху могила се открива църква, но това разположение не е случайно. Явно тук имаме християнски храм, на това място е имало свещен храм и е било култово свещено място на хората от Филипопол“, каза доц Кисьов.Откриха древен тракийски храм в "Южен", има идея за археологически парк около него (СНИМКИ)

Голямата могила е с диаметър 90 метра и височина 12 метра. Самата постройка пък е дълга 10 метра, а в нея са открити две помещения. Източното е с размери 4 на 4 метра, а западното с дължина 6 метра и широчина 2 метра. „Техниката на строителството на храма в основата на могилата е абсолютно характерна само за региона и то по времето на племената на бесите, одрисите и сапеите в периода на Филипопол и Пулпудева“, разказа още доц. Кисьов.Откриха древен тракийски храм в "Южен", има идея за археологически парк около него (СНИМКИ)

Покривът на храма е двускатен. Запазени са квадрите, които са го държали. Археолозите са изградили своеобразен навес, който да пази откритието от метеорологичните условия. Строежът е правен на сухи сглобки, зидано е с глинесто-песъчлив разтвор. Доц. Кисьов уточни, че сместа е уникална – две части пясък и една глина, като така е давала изключителна здравина на конструкцията, съотносима с тази на бетона. „Старите строители са имали познания, получавани от предците им“, уточни експертът.Откриха древен тракийски храм в "Южен", има идея за археологически парк около него (СНИМКИ)

Община Пловдив има идея да изгради голям археологически комплекс на открито. Паркът ще е с площ от 10 декара и има огромен потенциал с оглед бъдещото изграждане на пътна връзка между районите „Южен“ и „Тракия“. Участъкът ще е с дължина около 1200 метра, като половината от тях са надлез. Той започва от бул. „Кукленско шосе“ и завършва при бул. „Асеновградско шосе“.Откриха древен тракийски храм в "Южен", има идея за археологически парк около него (СНИМКИ)

„Нашата визия е изграждането на голям археологически парк тук, с много зеленина и детски атракции, с излагането на множество артефакти, намерени на различни разкопки в Пловдив. Това ще е голяма атракция за туристите, тъй като точно встрани от археологическия парк, който ще е разположен на 10 декара, край него ще минава и новият път, като хората ще могат да виждат разкопките от автомобилите си“, заяви зам.-кметът по култура Пламен Панов.Откриха древен тракийски храм в "Южен", има идея за археологически парк около него (СНИМКИ)

„Община Пловдив работи усилено по различните археологически обекти в града. Тази година сме заделили 600 000 лв. за археология. Сериозни приходи имаме от Археологическия музей- 83 000 лева на година. Продължаваме работата по различните археологически обекти в града“, каза от своя страна кметът на града Костадин Димитров, като благодари на доц. Кисьов за дейността, която той и неговият екип извършват.Откриха древен тракийски храм в "Южен", има идея за археологически парк около него (СНИМКИ)

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *