Откриха Център за интегрирани социални и здравни услуги в Пловдив (СНИМКИ)

Откриха Център за интегрирани социални и здравни услуги в Пловдив (СНИМКИ)

Безплатна подкрепа за жителите на квартал „Столипиново“ ще предлага новият Център за интегрирани социални и здравни услуги в Пловдив. Днес той беше официално открит в присъствието на зам.-министъра на образованието и науката Наталия Митева, зам.-кмета по спорт и младежки дейности Николай Бухалов, директора на Дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева, представители на проекта, неговия ръководител Недка Петрова, общински съветници.Откриха Център за интегрирани социални и здравни услуги в Пловдив (СНИМКИ)

„За нас, в Министерството на образованието и науката, е огромно удоволствие да подпомогнем изграждането на подобен център за интегрирани услуги. Ние сме длъжни да предоставим възможности както за социален живот, така и за достъп до административни услуги, образование, пазар на труда и достоен и щастлив живот на всеки един гражданин на България“, подчерта зам.-министър Митева и допълни, че такъв тип услуги е важно да бъдат близо до жителите на квартала.Откриха Център за интегрирани социални и здравни услуги в Пловдив (СНИМКИ)

Зам.-кметът Николай Бухалов благодари на Министерството на образованието и науката за подкрепата и пожела успех на проекта. „Щастлив съм, че успяхме да завършим този проект. Той приключи април месец, но Община Пловдив гарантира продължаване на дейността до септември, когато това се превърна в делегирана от държавата дейност“, допълни той.

Новоизградената сграда разполага със зали за обучение и компютърни занимания, здравен кабинет, стаи за консултиране, зона за хранене, креативен кът, като в нея на едно място ще се предоставят административни, образователни, здравни и социални услуги. В центъра ще работят лекари, педагози по български език, музика и изкуства, образователни медиатори, социални работници и консултанти.Откриха Център за интегрирани социални и здравни услуги в Пловдив (СНИМКИ)

Директорът на Дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева поднесе адмирации към екипа на проекта, който почти 2 години осъществява дейности без изградена сграда.  „Всяко ново начало е трудно, но съм убедена, че след година ще имаме с какво да се похвалим и да разкажем за съдбите, които сме променили“, заяви тя.

Веднага след официалното откриване се проведе и заключителна пресконференция за отчитане резултатите по проект “Създаване на център за интегрирани социални и здравни услуги на едно гише в кв. „Столипиново”, който приключва на 31.08.2024 г.Откриха Център за интегрирани социални и здравни услуги в Пловдив (СНИМКИ)

Ръководителят на проекта Недка Петрова разказа, че за периода от 28 месеца 1150 жители на кв. „Столипиново“ са получили интегрирани услуги. Сред дейностите са предоставяне на топъл обяд за хора в неравностойно положение, подобряване на езиковия капацитет на деца и възрастни, провеждане на професионални квалификационни курсове и др.

Центърът е изграден по проект BGLD-3.002-0006.C01 „Създаване на център за интегрирани социални услуги на едно гише в кв. „Столипиново”. Той е финансиран по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“,  чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство  2014-2021 г. /https://www.eeagrants.bg/. Общата стойност на проекта е 2 310 451.09 лв. Партньори на Община Пловдив при изпълнение на проекта са Фондация за регионално развитие Рома – Пловдив и Норсенсус Медиафорум – Норвегия.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *