От производителя до пазара: Какви са цените на дините това лято?

От производителя до пазара: Какви са цените на дините това лято?

През лятото един от най-предпочитаните плодове е динята. Поради количеството вода, което съдържа, тя е добър избор в горещите летни дни, когато организмът има нужда от хидратация.

Как вървят цените от производител и колко струва динята в магазините?

В гр. Любимец, където почти всеки жител произвежда дини, цените варират от 60 ст. до 1 лв. за килограм. До пазарите обаче цената скача на места почти двойно и тя се продава за 1,20 лв. за кг.  На Руския пазар в Ямбол цената е 90 ст. за кг. На някои от борсите цената е по договяряне, в зависимост от количеството, предава bTV Бизнес новините.

Пред родните производители не липсват и трудности. Ценко Илиев, производител на дини от гр. Любимец споделя в публикация във Facebook за предизвикателствата в сектора.

„Ето и конкретните цифри, които илюстрират нашите разходи:

Себестойността на една диня е почти 20 ст. Разходи за бране, товарене и разтоварване – 6 ст. Разходи за трактори, ремаркета, транспорт, събиране на капкови маркучи, гуми и непредвидими разходи. Общо това прави 36 ст. на кг. диня. Въпреки това, колегата ми сваля публично цената до 35 ст., което не отразява истинската стойност на нашия труд и разходи. Заради големите горещини и ниския добив, ние сме принудени да вземаме заеми, за да оцелеем до следващата пролет. Имаме нужда от торове и препарати, а всички тези разходи и рискове се увеличават. Ние чакаме добрата цена, но ако продължаваме така, трудът ни остава недооценен“, казва Илиев.

Според анализ на земеделското министерство средният добив през 2023 г. спрямо 2022 г. спада с близо 30%. През 2023 г. засадените площи са 33 410 декара.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *