Официално: ИТН върна неизпълнен мандат, отново отиваме на избори

Официално: ИТН върна неизпълнен мандат, отново отиваме на избори

Седми парламентарни избори за последните три години. И служебно управление и за следващите два месеца. Официално – нов предсрочен вот наесен.

„Има такъв народ“ върнаха неизпълнен третия мандат, а президентът даде знак, че търси варианти за нов служебен премиер, предаде bTV.

Изходът от последното завъртане на парламентарната рулетка беше предизвестен, а президентът благодари на ИТН за усилията:

„Решението на тази дълго продължила криза е в ръцете на политическите партии  и да осъзнаят, че основите на една успешна коалиция се коват не след изборите, а преди тях. Апелирам за съдържателен политически дебат и честна игра в предстоящите седмици. В противен случай ние сме обречени да повтаряме, както и днес процедури, в които все повече хора не виждат смисъл“, заяви президентът Румен Радев.

ОЩЕ: На среща с Радев: Рая Назарян официално отказа да е служебен премиер

„Има такъв народ“ отчетоха, че единственото положително в тази ситуация е, че са успели да проведат разговори с всички.

„Разбира се политическата мъдрост не достигна в една партия да вземе решение, но може би ако гледаме позитивно това е една добра основа следващият път да не изпаднем в същата ситуация. А какво ще се случи – времето ще покаже. Така че ви връщаме мандата – неизпълнен“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Президентът обяви, че веднага започва разговори с посочените в новите текстове на Конституция възможни кандидати за премиер.

„Списъкът с възможните министър-председатели или така наречената домова книга става още по-къс. И разбира се частично се обнови с избора на госпожа Рая Назарян за председател на НС. С всички други вече съм говорил, но ще ги чуя, за да разбера дали има промяна в тяхното становище. Помните, че те отказаха категорично да поемат този пост“, коментира Радев.

Според новите правила в Конституцията президентът трябва да проведе нов кръг от консултации, преди с указ да назначи предложеното му служебно правителство и да насрочи новите избори. Днес Радев не каза кога ще се случи това.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *