Обичате трилъри? Тези 20 култови филма са точно за вас (ВИДЕО)

Обичате трилъри? Тези 20 култови филма са точно за вас (ВИДЕО)

Обичате ли да гледате трилъри? Кой е най-добрият филм в този жанр според вас?

Предлагаме ви класацията на читателите на Ranker.com.

1. Мълчанието на агнетата / The Silence of the Lambs

Джоди Фостър, Антъни Хопкинс, Скот Глен

Когато интелигентен, млад агент на ФБР търси помощта на манипулативен и брилянтен сериен убиец канибал, за да хване друг известен убиец, знаете, че ви очаква разтърсващо пътешествие. Този смразяващ филм съчетава психологическа дълбочина със завладяващо напрежение и изключителни изпълнения на главните актьори. Не е чудно, че този филм влезе в историята като едва третия, спечелил всички големи награди на Академията.

2. Седем / Seven

Брад Пит, Морган Фрийман, Гуинет Полтроу

Със своя мрачен, заплетен сюжет и звезден актьорски състав, този трилър завладява зрителите от началото до края. Историята се върти около двама детективи в стремежа им да дешифрират поредица от ужасяващи убийства, всяко от които е вдъхновено от един от седемте смъртни гряха. С нарастването на броя на труповете расте и напрежението, достигащо до един от най-запомнящите се и шокиращи финали в историята на киното.

3. Първичен страх / Primal Fear

Ричард Гиър, Лора Лини, Ед Нортън

Когато ловък адвокат поема най-предизвикателния си случай – представляващ привидно невинно момче, обвинено в убийство – той се оказва въвлечен в мрежа от измама и интриги. Обратите са много в този фино изработен трилър, като един от най-добрите е зашеметяващото изпълнение на тогавашната неизвестна звезда, която може да се похвали с дебют, който остави зрителите без думи. Според мнозина, това е и лентата, с която Едуард Нортън заема полагащото му се място сред най-добрите актьори.

4. Злокобен остров / Shutter Island

Леонардо ди Каприо, Марк Ръфало, Бен Кингсли

Трудно е да не бъдете погълнати от натрапчивата атмосфера, която прониква във всеки кадър на този майсторски режисиран филм. Разположен в изолирана психиатрична институция през 50-те години на миналия век, следовател се задълбочава в изчезването на пациент, докато се бори със собствените си вътрешни демони. Точно когато си мислите, че сте разбрали всичко, един неочакван обрат преобръща всичко.

5. Задният прозорец / Rear Window

Джеймс Стюарт, Грейс Кели, Уендъл Кори

Малко воайорство никога не е навредило на никого – или го е направило? В този класически разказ на Хичкок мъж, прикован към инвалидна количка, става все по-обсебен от живота на своите съседи, което го води по опасен път, изпълнен с подозрение и параноя. Напрежението е изградено брилянтно в целия филм, което го прави задължителен за гледане от всеки, който цени добре изработения трилър.

6. Обичайните заподозрени / The Usual Suspects

Стивън Болдуин, Габриел Бърн, Чаз Палминтери

Както гласи мотото: „Петима престъпници, един състав, без съвпадения“. Или има? Нетрадиционната структура на повествованието на този филм и изключителните изпълнения на актьорския състав го превръщат в незабравимо кино изживяване. Точно когато си мислите, че сте разбрали всичко, се стига до зашеметяващия финал, превърнал лентата в култова.

7. Престижът / The Prestige

Хю Джакман, Крисчън Бейл, Майкъл Кейн

С изключителен актьорски състав и спираща дъха визуализация, този умопомрачителен трилър за съперничеството между двама фокусници ще накара зрителите да гадаят до края. С всеки нов трик и илюзия публиката остава да се чуди колко далеч ще стигнат тези мъже, за да победят един друг, но бъдете предупредени: този филм има доста трикове в ръкава си.

8. Другите / The Others

Никол Кидман, Кристофър Екълстън, Алакина Ман

Когато зловещи събития започват да се случват в изолирано имение, където живеят жена и нейните две фоточувствителни деца, напрежението постепенно нараства до треска в този психологически шедьовър на ужасите. Това, което започва като фини смущения, в крайна сметка ескалира в пълна мистерия, която държи зрителите на ръба на местата си до шокиращия финал.

9. Вади ножовете / Knives Out

Даниел Крейг, Крис Еванс, Ана де Армас

Този изключително забавен филм дава нов живот на класическия криминален жанр. Звездният състав блести, когато ексцентричен детектив е призован да разследва смъртта на богат глава на семейство. С много хумор, остри диалози и неочаквани разкрития, този съвременен трилър в стил Агата Кристи е уникален.

10. Затворници / Prisoners

Хю Джакман, Джейк Джиленхал, Виола Дейвис

Когато дъщерите им изчезват, двама отчаяни бащи полагат крайни усилия, за да ги намерят в този напрегнат трилър. Докато дните се нижат без следа от момичетата, напрежението расте, разкривайки мрачни истини. Със своите завладяващи изпълнения, Затворници  ще ви накара да се замислите за дълбините, до които хората ще стигнат в името на справедливостта.

11. Зодиак / Zodiac

Джейк Джиленхал, Марк Ръфало, Робърт Дауни

Базиран на истинската история на най-известния сериен убиец в Сан Франциско, този завладяващ криминален филм се впуска в обсебващото търсене на мистериозния убиец. Докато годините минават без решение или арест, замесените се въвличат по-дълбоко в случая, губейки се в процеса. Завладяващ и смразяващо реалистичен, той със сигурност ще остане с вас дълго след като се появят финалните надписи.

12. Поверително от Ел Ей / L.A. Confidential

Кевин Спейси, Ръсел Кроу, Гай Пиърс

Разположен в долнопробния свят на Лос Анджелис от 50-те години на миналия век, този стилен криминален трилър проследява историите на трима напълно различни полицаи, докато преминават през корупция, скандали и убийства. Тъй като слоевете започват да се разплитат, става ясно, че нищо не е точно такова, каквото изглежда, създавайки увлекателен и сложен разказ, който държи публиката вложена до края.

13. Не казвай сбогом / Gone Girl

Бен Афлек, Розамунд Пайк, Нийл Патрик Харис

Когато съпругата на мъж изчезва мистериозно на годишнината от сватбата им, той бързо се превръща в главния заподозрян в този преобръщащ се трилър, адаптиран по бестселъра на Джулиан Флин. Докато тайните се разкриват и излизат нови истини, става все по-трудно да се определи на кого може да се вярва. Резултатът е напрегнато изживяване, което ще накара зрителите да поставят под съмнение всичко, което смятат, че знаят.

14. Играта / The Game

Майкъл Дъглас, Шон Пен, Дебора Кара Ънгър

Представете си да откриете, че животът ви е част от сложна игра – без да знаете какви са правилата или кой ги контролира. Този психологически трилър с високи залози завладява зрителите с умопомрачителната си предпоставка и не ги пуска до зашеметяващия си финал. Майкъл Дъглас представя завладяваща игра като човек, оплетен в мрежа от манипулация и измама.

15. Реката на тайните / Mystic River

Шон Пен, Тим Робинс, Кевин Бейкън

Тази силна и натрапчива драма изследва последиците от детска трагедия, която продължава да засяга живота на трима приятели години по-късно. Когато пътищата им се пресичат отново след брутално убийство, се разкриват тайни, които заплашват да унищожат това, на което държат. Суровите емоции, изложени в този филм, съчетани с интензивното напрежение, създават едно наистина незабравимо изживяване.

16. Целуни момичетата / Kiss the Girls

Морган Фрийман, Ашли Джъд, Кари Елуес

Когато племенницата на съдебен психолог изчезва, той се обединява с корав детектив, за да открие сериен похитител, известен като „Казанова“. Докато разплитат заплетените тънкости на случая, те трябва да преминат през свят, изпълнен с тъмни мании и зловещи мотиви. Напрежението ескалира през целия филм, достигайки до вълнуващата кулминация, която ще ви остави без дъх.

17. Мементо / Memento

Гай Пиърс, Кари-Ан Мос, Джо Пантолиано

Малко филми са били толкова успешни в бъркането в съзнанието на зрителите, колкото този умопомрачителен трилър. Лентата разказва историята на мъж, страдащ от загуба на краткотрайна памет, който се опитва да залови убиеца на жена си – но истинската уловка е, че разказът се развива в обратен ред, карайки публиката да гадае до шокиращия си край.

18. Самоличност / Identity

Джон Кюсак, Рей Лиота, Аманда Пийт

Понякога има повече от това, което изглежда на пръв поглед, когато става дума за най-мрачните ни страхове. Този напрегнат психологически филм на ужасите добавя свръхестествен обрат към класическите жанрове с историята си за десет непознати, хванати в капан в пуст мотел по време на проливна буря. Постепенно те започват да осъзнават, че събирането им може да не е било толкова случайно.

19. Генезис / Inception

Леонардо ди Каприо, Джоузеф Гордън-Левит, Елиът Пейдж

Този визуално зашеметяващ, провокиращ мисълта научно-фантастичен трилър отвежда зрителите на едно вълнуващо пътешествие в света на споделените мечти. Група опитни крадци трябва да внедрят идея в подсъзнанието на могъщ изпълнителен директор, за да извършат най-великият си удар досега. Със звезден актьорски състав и умопомрачителни специални ефекти, лентата предизвиква границите на това, което може да бъде постигнато в разказването на филмови истории.

20. Мъжете, които мразеха жените / The Girl with the Dragon Tattoo

Даниел Крейг, Руни Мара, Кристофър Плъмър

Изпаднал в немилост журналист се обединява с брилянтен, но загадъчен хакер, за да разреши десетилетна мистерия – само за да разкрие много по-тъмна истина, скрита под повърхността. Този завладяващ трилър, направен по скандинавски роман, изследва темите за семейството, корупцията и отмъщението в сложна мрежа от измама и интриги, която пленява публиката от началото до края.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *