Нощ на прилепите с дарк-карнавал в последния петък на септември в Пловдив

Нощ на прилепите с дарк-карнавал в последния петък на септември в Пловдив

Знаете ли, че прилепите са защитени животни? Искате ли да научите защо спят с главата надолу? Вярно ли е, че отглеждат малките си в детски градини? А известно ли ви е, че те летят по-добре от някои птици, ориентират се в пълен мрак чрез ехолокация и имат сложен социален живот?

Професионален отговор на всички въпроси за тези удивителни летящи бозайници, имащи ключово значение за екосистемите могат да получат пловдивчани и гости на града по време на дългоочакваната Нощ на прилепите в Пловдив. Тя ще се проведе на 29 септември (петък) в Цар Симеоновата градина при Виенския павилион.

Събитието е подходящо както за децата, така и за по-възрастните граждани. Организаторите отправят и предизвикателство към участващите деца да дойдат маскирани като супер героя Батман, за да направят празника още по-вълнуващ.

Програмата тази година стартира в 17:00 часа с представяне на фотоизложба за прилепите и интересни факти за тях.  Експерти ще бъдат на място, за да разказват живота на нощните животни.

В 17:30 часа за най-малките участници в събитието ще се проведе четене на детската книжка „Приключенията на прилепчето Дарки“.

В 18:00 часа маскираните като Батман деца ще бъдат поканени да дефилират със своите костюми и маски. Всяко от тях ще получи като подарък за смелостта и креативността си екологични материали и други изненади.

По време на събитието любителите на екстремните изживявания ще могат да се срещнат с истински спелеолози. Те ще представят коя е правилната екипировка и подходящото оборудване, които трябва да притежава човек, решил да се наслаждава на тъмните, мокри и студени пещери, обитавани от прилепите.

След 19:30 ч. най-търпеливите участници, които дочакат залез слънце, ще имат възможност да „подслушат“ прилепите, обитаващи Градската градина на Пловдив чрез ултразвуков детектор.

Събитието се организира в партньорство от СНЦ „Зелени Балкани“,  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и Спелео клуб „Пълдин“.

„Нощ на прилепите“ е международна инициатива на Секретариата на EUROBATS (Споразумение за опазване на европейските видове прилепи), отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша. Днес тя се провежда в повече от 30 държави, сред които и България. Тя цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите. В България се срещат 33 от 35 вида прилепи за Европа. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *