Николай Денков за ситуацията в Черно море: На сила се отговаря със сила

Николай Денков за ситуацията в Черно море: На сила се отговаря със сила

„На сила се отговаря със сила“. Премиерът Николай Денков заяви, че по този начин България ще защитава териториалните си води в Черно море и градовете на черноморския бряг от Русия.

В края на юли Москва обяви временна предупредителна зона в морето, която обхваща и част от изключителната икономическа зона на страната ни. Няколко пъти руските власти удължаваха периода на военните учения, припомня Actualno.com.

„За момента не виждаме никаква пряка заплаха за българските пристанища. До момента никой не се е опитвал да влезе в териториалните води“, каза Денков, отговаряйки на въпроси на граждани на живо във Facebook този четвъртък. „Вижда се желание да се блокира част от икономическата зона, която е извън териториалните води. Работим с Румъния и Турция за общи действия в Черно море“, посочи премиерът.

„Подадена е информация в структурите на НАТО за това предупреждение, че се правят опити Черно море да се превърне в руско езеро. Единственият начин да се противопоставим, е на принципа „на сила се отговаря със сила““, каза Денков. Какво значи „на сила се отговаря със сила“? „Ние трябва да развием нашите Военноморски сили. Тече проект с двата кораба, корпусът на единия е пуснат на вода, другият се изработва в корабостроителницата във Варна, закупено е и е доставено оборудване. Купуват се ракети за бреговата охрана, така че никой да не посмее да доближи пристанищата на България“, обяви Денков. „Случвало се е преди много години Варна да бъде обстрелвана от морето точно от Русия. Не можем да допуснем това“, добави премиерът.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *