На среща с Радев: Рая Назарян официално отказа да е служебен премиер

На среща с Радев: Рая Назарян официално отказа да е служебен премиер

„Потвърдих, че ярки политически фигури няма да допринесат за добрия тон, нито ще повишат доверието в политическия процес. ГЕРБ ще се яви на изборите с равен старт и ще се бори за честна победа“. Това каза председателят на Народното събрание Рая Назарян след срещата си с президента Румен Радев.
„Служебният премиер трябва да осигури честното провеждане на изборите“, добави тя.

„Проведохме съдържателен разговор по всички теми от дневния ред на обществото, включително бъдещето на България в краткосрочен и дългосрочен план“, коментира Назарян.

Срещата с президента беше във връзка с конституционната процедура за служебен кабинет и кръга лица, които може да бъдат назначени за служебен министър-председател.

По-рано „Има такъв народ“ върна третия проучвателен мандат, след като не успя да намери подкрепа от 121 народни представители.

Така 50-ото Народно събрание не успя да излъчи редовен кабинет. Предсрочните избори вероятно ще са през октомври, а възможните дати са 6 и 13 октомври.

Вторите в НС ПП-ДБ не коментираха, но по същото време внесоха закон, с който да се даде право на парламента да предлага заместник-председатели на Сметната палата.

Така би имало нови опции в „домовата книга“ на президента за избор на премиер. От „Възраждане“ поискаха от президента спешно два отговора:

„Единствените два въпроса, които трябва да получат максимално бързо отговори, са кога ще бъдат изборите и кой ще бъде новият служебен мин.-председател. И двете решения зависят изцяло от Радев“, посочват от партията.

БСП обяви, че очаква честни избори без език на омразата и ще опита да консолидира лявото.

А според ИТН, дефектът при процедурата по избор на нов премиер е заради ремонта на Конституцията.

Парламентарната група на ДПС, Величие, както и независимите депутати около Ахмед Доган запазиха мълчание.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *