Митрополит Николай на тържествения молебен: Никой не трябва да изпада в униние (ВИДЕО)

Митрополит Николай на тържествения молебен: Никой не трябва да изпада в униние (ВИДЕО)

„Честит Шести септември! Честито Съединение! Честит празник! Бог да пази България! Обикновено с възгласа „Бог да пази България“ завършваме някои от проповедите си. Този път започвам с него. Бог да пази България!“. Това каза в словото си пловдивският митрополит Николай по време на тържествен молебен от катедрален храм „Успение Богородично“ в Пловдив за Деня на Съединението и празника на града. На събитието присъстваха сегашният кмет Здравко Димитров и предшествениците му Иван Тотев и Славчо Атанасов, както и областният управител Илия Зюмбилев, началникът на специалните сили ген.-майор Явор Матеев, районни кметове, депутати, общественици и граждани.

„Започвам така, защото вече все по-често ми се случва да идват при мен и обикновени, но и по-влиятелни хора, хора на позиции в обществото, които ми казват „Владико, дано Бог да пази България, защото не знаем вече на какво друго да се уповаваме!“ Това е така. Да, факт е, че съвременната наша реалност е такава, че е в състояние да хвърли мнозина в униние. Кризите следват една след друга. Никой вече не се чувства сигурен за утрешния ден, независимо от своето материално състояние и обществено положение. В обществено-политическия живот се редят разочарование след разочарование. Няма го месията-светски властник, който по чудодеен начин изведнъж да реши всичките ни проблеми“, каза митрополит Николай.

„Народът е разединен, скаран, а тези, които претендират за ролята на месия всъщност се оказва, че стимулират това разделение, за да могат да оглавят някоя от враждуващите фракции. Всичко това води до отслабване на волята, апатия и ако щете до загуба на инстинкта за самосъхранение. Нека в тази връзка ви съобщя нещо. Истинският Месия е дошъл веднъж и до Неговото Второ пришествие друг няма да дойде. Единственият Месия е Иисус Христос. Неговата истина е единствената Истина. Неговата правда е единствената правда. Той е Истината, пътя и живота. В Него можем да вярваме безусловно, на Неговата правда трябва да служим и на Него трябва да се уповаваме, че всекиму ще бъде въздадено според делата му. Иисус Христос не търпи унинието“, категоричен бе той.

„Никой не трябва да изпада в униние, а да работи на мястото, на което Бог го е поставил. Тихо, скромно, на ползу роду, без отстъпление, без умора и без никакво униние пред трудностите. Като Гавраил Кръстевич. Трябват ни хора като него. Хора, които първо вярват в Бога и понеже вярват в Бога обичат народа и милеят за него. Сигурен съм, че такива хора има във всяка обществена група. И съм сигурен, че благодарение на тях разкъсаната национална тъкан много скоро отново ще бъде съшита и ние ще можем да празнуваме Съединението с чисто сърце, като един народ, който вярва в Бога, осланя се не на чужди, а на собствените си сили и в който народ ние, неговите членове се обичаме, зачитаме се и си помагаме едни на други други, както подобава между сънародници, братя и сестри. Когато възродим у нас и особено у децата ни вярата в Бога и когато си повярваме, че сме добри и можем да бъдем още по-добри, тогава Бог ще благослови делата ни и със сигурност ще запази България“, каза още владиката.

Заради тежките наводнения и жертви по Черноморието празничната програма – концертите, приемът на кмета и зарята, бяха отменени.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *