Медал с кауза помага на Фондация „За Нашите Деца“ (СНИМКИ)

Медал с кауза помага на Фондация „За Нашите Деца“ (СНИМКИ)

Фестивалният медал „Улица Станционна 2024“ е създаден безвъзмездно от българския частен двор „Булминт“ като запазена марка на провеждащия се за втора поредна година Фестивал „Улица Станционна“ / Station Street Festival. Той ще се продава за 35 лв. по време на събитието – от 5 до 8 септември, а всички постъпления от продажбите му ще бъдат в полза  на Фондация „За Нашите Деца“ и нейния Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив.

През 2023 г. по време на първото издание на фестивала общо 291 медала от лимитирания тираж 500 бр. бяха продадени и приходите от тях – 10 185 лв. бяха преведени по сметката на фондацията, която ги използва за да осъществи програмата си „Ранно детско развитие“ и да помогне на деца с трудности в развитието и специфични потребности и на техните родители, като им гарантира най-добрата грижа, сигурната семейна среда и възможностите за развитие на децата в ранна възраст. Отчетът за изразходване на предоставеното дарение е достъпен за всички.

Останалите медали от 2023 г. заедно с пълния тираж – 500 бр., на новия фестивален медал „Улица Станционна 2024“, ще се продават паралелно по време на тазгодишното издание от 5 до 8 септември на ул. „Иван Вазов“ (бивша ул. „Станционна“) и онлайн в сайта на събитието.

Организаторите  на фестивала от „Тролейпътна станция“ и създателите на медалите от „Булминт“ планират събитието да се превърне в ежегодна традиция и всяка година да се отсича нов медал. Така ще се създаде колекция от фестивални медали, които, освен директна финансова подкрепа за Фондация „За Нашите Деца“, имат и нумизматична стойност. Медал с кауза помага на Фондация „За Нашите Деца“ (СНИМКИ)

Идеята за благотворителната кауза се ражда по време на подготовката на първото издание на Фестивал „Улица Станционна“ / Station Street Festival. Работата на Комплекса за ранно детско развитие и неговия Център за обществена подкрепа „За деца и родители“ в Пловдив на Фондация „За Нашите Деца“ е фокусирана изцяло върху ранното детско развитие и обхваща деца от 0 до 7 години, които са в риск от изоставяне или с проблеми в развитието, на територията на Пловдив и седем съседни общини. Развивайки дейността си на територията на Пловдив, двете страни, ангажирани с каузата – „Тролейпътна станция“ и „Булминт“, решават да насочат усилията си в помощ на най-уязвимите групи в общността.

Създадените до момента два медала са като ювелирни изделия с висше мат-гланцово качество и тегло 20 грама, а използваният материал е мед с покритие от чисто злато с проба 999.9. На реверсите е логото на фестивала – класически парен локомотив, емблематичен за периода, в който е била построена първата модерна улица на Пловдив – „Станционна“, а на аверсите са изобразени знакови за тази улица здания.

Дизайнът на аверса на медала от 2023 г. показва самата улица „Станционна“, базирана на архивно изображение от началото на 20-и век – редиците чинари, все още млади и крехки в онзи период, зад които  се разкрива внушителната сграда на Военния клуб.  Медал с кауза помага на Фондация „За Нашите Деца“ (СНИМКИ)

За дизайна на аверса тазгодишния медал е използвана северната фасада на сградата на станцията – настоящата Централна гара – Пловдив, която е истински паметник на културата, създаден по проект на италианския архитект проф. Мариано Пернигони. Изтънченият архитектурен стил е предаден с изящество и прецизност към детайла и технологичното предимство на най-модерните технологии в монетосеченето, използвани от „Булминт“. Изображението представя сградата в нейния автентичен вид при откриването й преди 116 години.

Изборът точно тази сграда да бъде върху медала на Фестивал „Улица Станционна“ / Station Street Festival през 2024 г. не е случаен, коментират от „Булминт“ и припомнят, че коларският път, който свързвал станцията с града, се е превърнал в една от най-красивите и емблематични улици на Пловдив – „Станционна“. На нея са се намирали домовете на европейските дипломати, архитекти и техници. В наши дни е позната като ул. „Иван Вазов“, защото е преименувана в чест на поета през ноември 1920 г. по време отбелязването на 50-ия му творчески юбилей. Тогава Вазов става почетен гражданин на Пловдив, а тази важна за града улица е приела неговото име, припомнят организаторите на фестивала.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *