Математиката дава отговор кога може да започне Трета световна война?

Математиката дава отговор кога може да започне Трета световна война?

Американският учен Аарън Клаус изчислява кога ще започне Третата световна война. Той заключва, че мащабни конфликти като Втората световна война се случват средно на всеки 205 години. Това обаче не означава, че човечеството може да се отпусне.

Въпреки че след последната световна война е имало много по-малки военни конфликти, нито един от тях не е ескалирал в нова катастрофа. Втората световна война беше едно от най-големите бедствия, които човечеството някога е виждало. Въпреки това, според някои математици, един ден в бъдещето това състояние на нещата, чисто статистически, може да се промени, пише Йогузджан Атиш за турския вестник Milliyet.

Човечеството през цялата си история много пъти е било свидетел на големи разрушения, катастрофи, кръвопролития и сълзи по време на войните, които е отприщило със собствените си ръце. Несъмнено в челните редици на тези конфликти са Първата и Втората световна война, които се водят с разлика от 20 години и причиняват смъртта на милиони хора. Въпреки факта, че са изминали почти 80 години от последната световна война, сценариите за възможна Трета световна война често са обект на дискусия днес, пише Actualno.com.

Мнозина се опасяват, че през последните 80 години човечеството е станало много по-разрушително и следователно в случай на нова световна война цялата човешка раса ще бъде застрашена от изчезване. Тези дни основните събития, които пораждат подобни опасения, са напрежението между Китай и Тайван, продължаващият руско-украински конфликт, ситуацията в Сирия, севернокорейските ракетни изпитания. Но колко далеч или близо е Третата световна война според математиците?

Датата е скрита в математиката

Войните, които понякога се основават на исторически, а понякога на геополитически причини, предимно конфликти на интереси между страните, досега са характеризирани от много експерти от различни гледни точки. Известният пруски генерал Карл фон Клаузевиц пише в своя трактат „За войната“ следното: „Войната е продължение на политиката с други (а именно: насилствени) средства. Целта на всички войни е да се подчини волята на врага, като се унищожат неговите въоръжени сили.“

Трета световна война често се оценява от експерти по международни отношения, политолози и военни специалисти чрез анализиране на събития между държави. Някои математици обаче използват своя система, за да предскажат кога ще се случи такава война. Според тях избухването на нова световна война се крие в математически модели и изчисления.

Математиците, които основават своите прогнози за Третата световна война върху прилагането на статистически модели към исторически данни за въоръжени конфликти, използват тези модели, за да анализират минали събития и геополитически фактори. По този начин се прави опит да се предвиди вероятността от бъдещ конфликт и какво ще го причини.

Дипломатическо решение, непредвидими събития…

Математиците-изследователи вземат предвид различни сложни променливи, включително политическо напрежение, икономически фактори, технологично развитие, регионални спорове, идеологически конфликти и включват нестабилни ситуации в своите модели. Въпреки това, фактори като човешкото поведение, въздействието на непредсказуеми събития и възможността за дипломатическо уреждане затрудняват процеса на прогнозиране.

„Случва се на всеки 205 години“

Американският учен Аарън Клаус от университета в Колорадо анализира честотата на въоръжените конфликти от 1823 до 2003 г. и установява, че мащабни конфликти, като Втората световна война, се случват средно на всеки 205 години. Отчитайки 80-годишния период след Втората световна война, изследователите, изхождайки от получените графики, стигнаха до извода, че ще са необходими още 100 до 150 години, за да се повтори такава голяма катастрофа.

Статистиците, участвали в проучването обаче, обърнаха внимание на факта, че не само графиките трябва да се тълкуват, тъй като неочаквани внезапни събития могат да предизвикат голяма война за по-кратко време от очакваното, така че човечеството не трябва да се отпуска.

„За да разберете, трябва да изчакате 100-150 години“

Аарън Клаус отбелязва, че в периода от 1913 до 1945 г., обхващащ началото на Първата и Втората световна война, приблизително на всеки 2,7 години е имало събитие, което е довело до мащабни човешки жертви. „Между 1945 и 2003 г. е имало войни приблизително на всеки 12,8 години. Анализът на всички войни от 1823 г. насам показа, че с увеличаването на времето между войните конфликтите стават по-кратки. В нашето изследване стигнахме до 2003 г., така че е важно да се отбележи, че конфликтите от последните няколко години не са взети под внимание“, коментира той.

„Проучването показа, че преди да избухне толкова голяма война, колкото Втората световна война, трябва да има разлика от 205 години. За да разберем дали това е нов период на мир или просто статистика, която ще остане на хартия, трябва да изчакаме 100-150 години“, допълни математикът. „Рискът от голяма война в бъдеще може да е по-висок, отколкото се смята в момента. Ето защо е от съществено значение е да продължим да насърчаваме мира и смекчаване на конфликтите“, казва Аарън Клаус.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *