Мария Габриел: Това е правителството, съставено по най-прозрачния начин през последните 2-3 години

Мария Габриел: Това е правителството, съставено по най-прозрачния начин през последните 2-3 години

Вицепремиерът Мария Габриел отговори на вчерашните твърдения на президента Румен Радев, с които той определи правителството като сглобка, зачената със скандални записи, като обвини кабинета, че се опитва при всеки провал да заграбва още повече власт, както и да овладее службите. От името на правителството Габриел отрече убитият Алексей Петров да е имал участие в създаването на кабинета.

Пред БНТ тя заяви, че участието му в съставянето на правителството е „абсолютно никакво“. „Инсинуации и хипотези, които в този момент е важно да не бъдат повтаряни, защото целият процес по съставяне на правителството се случи пред очите на българското общество и на българските медии“, каза Габриел.

„От началото на преговорите идентифицирането на общите приоритети, спомняте си много добре, до законодателната програма и съставяне на правителството. Смятам, че точно това трябва да продължи по открит, много прозрачен начин да продължава и работата на правителството. Това е силата. Всъщност, когато се замислим смятам, че през последните 2-3 години, това е правителството съставено по най-прозрачния начин“, каза тя.

Вицепремиерът коментира лаконично обвинението на държавния глава, че това управление е заченато в скандални записи и коалицията е сглобка: „Би ми се искало да не вярвам, че защото правителството работи открито, прозрачно и в екип, привържениците на едноличната власт негодуват и се изнервят“.

Вицепремиерът Мария Габриел опроверга думите на президента Румен Радев, че всеки провал се използва за заграбване на още власт. „За никакъв провал не можем да говорим в рамките на сегашното правителство. Това правителство ясно каза само за последните 3 месеца, че е способно да изведе България от международната изолация, в която беше изпаднала последните 2 години. България вече има бюджет, който дава малко по-голяма сигурност и стабилност за хората, освен това България много интензивно се цели да навакса изоставанията по Плана за възстановяване – това са важните неща. В момента, в който България много ясно гради своя евроатлантически профил, в момента, в който се стреми да адресира теми, които са важни за хората, инфлацията, доходите, инвестициите, смятам, че България повече отвсякога има нужда всички заедно – президентска институция, законодателна, изпълнителна власт да останем концентрирани върху дневния ред на българите и върху това България да бъде много активен член на ЕС и НАТО, където текат процеси, които България може да заяви своята стратегическа роля“, каза Габриел.

Габриел отхвърли и твърдението, че правителството започва смени в службите с цел да ги овладеят преди предстоящите местни избори. Заяви, че смяната в службите е свързана със сигурността на българските граждани, с борбата с битовата престъпност и организираната престъпност. Потвърди думите на вътрешния министър, че той е в правото си да подбере свой екип, да има хора, на които да има доверие и които да имат експертизата, за да постигне резултати. „Той, пак повтарям, е в правото си да работи с хора, с които смята, че ще постигне тези резултати. Когато говорим за службите, още веднъж ще си говорим с факти. Единствените имена, които са подавани до сега и това беше смяната на двамата заместници, бяха подадени от парламентарните групи, подкрепящи правителството. Това е“, каза Габриел.

По повод призивите на президента Радев в подкрепа на 3 март като национален празник, вицепремиерът изрази мнение, че всеки е свободен да има своето мнение. За нея изслушването и за комисар прави още по-специално отношението и към 24 май. Габриел увери, че правителството е максимално мобилизирано в действия до втората половина на октомври, когато може да бъде взето решение за Шенген.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *