Магията на фолклора завладява Античния театър в Пловдив в пет поредни вечери (СНИМКИ)

Магията на фолклора завладява Античния театър в Пловдив в пет поредни вечери (СНИМКИ)

Едно от най-красивите и очаквани културни събития в Пловдив – Международният фолклорен фестивал, всяка година се превръща в истински празник за публиката в горещите летни дни. Проявата се организира традиционно от община Пловдив и е част от Културния календар на града. Тази година 28-то издание Международния фолклорен фестивал ще се проведе от 29 юли (понеделник) до 2 август (петък), когато ще се насладим на изпълненията на представителни фолклорни състави от Казахстан, Латвия, Молдова, Унгария, Сърбия и Грузия.

От българска страна във фестивала ще видим изпълнения на Представителен ансамбъл „Марица“ при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив, Представителен ансамбъл „Войводинци“ при НЧ „Виделина-1928″ с. Войводиново и разбира се емблемата на Пловдив – Фолклорен ансамбъл „Тракия“.Магията на фолклора завладява Античния театър в Пловдив в пет поредни вечери (СНИМКИ)

Всяка вечер от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на танцовите трупи. Маршрутът е от „Дом Левски”, по Главната улица, с крайна точка – откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. ще има кратки концерти. Програмата продължава с официалните представяния на участниците на сцената на Античния театър. Началото всяка вечер е 20:00 ч.

Официалното откриване на 28-ия Международен фолклорен фестивал е на 29 юли, от 20 часа на Античния театър. На 2 август, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

Всички концерти са с ВХОД СВОБОДЕН, с изключение на концерта на Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“ от Грузия на 1 август, който е част от национално турне на ансамбъла и е с билети!

АНСАМБЪЛ ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ „МАНГИЛИК“, КАЗАХСТАН

Танцовият ансамбъл „Мангилик“ е основан през октомври 2017г. като част от Северноказахстанската филхармония. Днес, в репертоара на ансамбъла има 23 танца – разнообразна, ярка палитра от танци на народите, живеещи в Република Казахстан. През юли 2018 г. в Астана ансамбълът спечели Гран При и титлата Лауреат на X Международен фестивал Шатик. През ноември 2018 г. „Мангилик” спечели 1-во място и титлата Лауреат на XXI Международен фестивал на творческата младеж „Шабит” в Астана.Магията на фолклора завладява Античния театър в Пловдив в пет поредни вечери (СНИМКИ)

ТАНЦОВА ШКОЛА „ДЖИРНАС” – РИГА, ЛАТВИЯ

Мястото, където любовта към танца се превръща в изкуство

Школата е водещ частен център за професионално обучение на деца и младежи, в който танцьорите придобиват теоретични и практически познания за танцовото изкуство, импровизацията и основите на драматургията. Танцьорите в “Джирнас” се обучават в различни танцови стилове: класически танци, съвременни танци, джаз, хип-хоп и разбира се, латвийски фолклорен танц. Специално за Пловдив, те са подготвили латвийска фолклорна танцова програма, в която ще покажат красотата и разнообразието на латвийската култура. Ще представят изпълнения от Златния фонд на латвийските фестивали за песен и танци, както и някои танци, създадени наскоро от ръководителите на групата. Тези нови танци станаха много популярни в Латвия, получавайки висока оценка на националните състезания.Магията на фолклора завладява Античния театър в Пловдив в пет поредни вечери (СНИМКИ)

ФОЛКЛОРНА ГРУПА „ХОРА МАРЕ“, МОЛДОВА

Фолклорната танцова група „Хора Маре” от град Крикова е основана през 2010 г. През годините художественият ръководител и хореограф Денис Гинга е успял да привлече над 100 членове на възраст между 5 и 40 години. Хора Маре – една от най-известните групи за традиционни народни танци от Молдова е участвала в много фестивали, национални и международни конкурси, паради и телевизионни снимки. Трупата има разнообразен репертоар от автентични народни танци, които представят ритуалите и традициите на молдовската култура. Гастролирали са в цяла Молдова, Румъния и Турция.Магията на фолклора завладява Античния театър в Пловдив в пет поредни вечери (СНИМКИ)

КУЛТУРНО ОБЩЕСТВО „ДИМИТРИE КОТУРОВИЧ“, БЕЛГРАД, СЪРБИЯ

От основаването си през 1967 г. до днес, ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ представя богатото фолклорно наследство на Сърбия в страната и в чужбина, съчетавайки основните ценности на сръбската традиционна култура и запазвайки техния автентичен характер. Организацията участва в концерти в страната и региона, както и в много изяви по света – Порто, Мадрид, Триполи, Атина, Париж, Москва, Киев, Виена, Страсбург, Хановер, Родос, Истанбул, Гориция, Касерес, Дижон, Марсилия, Авиано и др. Понастоящем ансамбълът има над 25 оригинални хореографии и повече от 300 членове, разпределени в различни артистични групи – аматьорски театър, певци, фолклорен оркестър и танцов състав.Магията на фолклора завладява Античния театър в Пловдив в пет поредни вечери (СНИМКИ)

ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „БАЛАТОН“, УНГАРИЯ

Танцовият ансамбъл „Балатон“ отпразнува своята 60-та годишнина през 2023 г.. Тя бе тържествено отбелязана с многобройни прояви. Артистите от трупата са аматьори от района на Карпатите, които се стремят да опазват своето културното наследство. Те са постигнали забележителни успехи и са представили изкуството си с многобройни спектакли, добавяйки колорит към културните програми пред многобройна публика. Мисията на артистите е традицията по южния бряг на езерото Балатон да се предава от поколение на поколение и по този начин да се съхрани. Художествени ръководители на танцовия ансамбъл са Янка Фодор и Петер Чути.Магията на фолклора завладява Античния театър в Пловдив в пет поредни вечери (СНИМКИ)

ДЪРЖАВЕН АНСАМБЪЛ ЗА ПЕСНИ И ТАНЦИ „МХЕДРУЛИ“, ГРУЗИЯ

ВХОД С БИЛЕТИ

Държавният ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“ е един от най-атрактивните и най-майсторските ансамбли в Грузия, на върха на своята слава и признание. Основан е през 2002 г. в Аджарската автономна република на Грузия, в град Кобулети.  Ръководителят на ансамбъла Бадри Цецхладзе е Народен артист на Грузия и известен хореограф. От 2011 г. ансамбъл „Мхедрули“ е със статут на „Държавен ансамбъл за песни и танци“, а през 2016 г. реализира зашеметяващо турне в Китай, където изнесе 31 концерта, преминали с бурен успех и препълнени зали. Спектакълът „Духът на Грузия“ е един от най-успешните мюзикъли, представяни в Грузия. Разказва за страната, нейната история, нейните легенди, любовта към Бог, към жената, към майката, за това колко горчиво е да се биеш и колко светъл и мил може да бъде светът. Българският зрител ще бъдете пленен от майсторското преплитане на кавказки сюжети, невероятно зашеметяващи костюми, фантастично осветление и звук.Магията на фолклора завладява Античния театър в Пловдив в пет поредни вечери (СНИМКИ)

Българското турне на „Мхедрули“ със спектакъла „Духът на Грузия“ започва от Пловдив на Античния театър на 1 август , от 21.00 часа. Билетите са в продажба в цялата мрежа на Ивентим и Грабо на цени от 30 до 60 лева.

БЪЛГАРСКИ ДОМАКИНИ

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив

Представителен ансамбъл „Марица“ при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив

Представителен ансамбъл „Войводинци“ при НЧ „Виделина-1928″ с. Войводиново

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *