Маестро Георги Андреев грабна Оскара на „Мистериите на Хухла“ (СНИМКИ)

Маестро Георги Андреев грабна Оскара на „Мистериите на Хухла“ (СНИМКИ)

Когато чуя симфоничен оркестър  – прехвърлям на друг тв или радио канал. Но сега, тук, на живо, под звездите, на този дивен връх, музикантите от Симфониета-Враца плениха душата ми и ме накараха да променя мнението си. Думите на младеж от публиката на „Мистериите на Хухла“, цитира Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“, която от години промотира благотворително и е водеща на емблематичния за Източните Родопи културен фестивал.Маестро Георги Андреев грабна Оскара на „Мистериите на Хухла“ (СНИМКИ)

Именно това въздействие върху духа, това силно емоционално докосване и възпитаване на вкус към истинското изкуство, постига Иван Бунков, допълва Катя. Видният писател, публицист, драматург, общественик и родолюбец Бунков е инициатор и основен двигател вече 26 години на „Мистериите на Хухла“.Маестро Георги Андреев грабна Оскара на „Мистериите на Хухла“ (СНИМКИ)

Вечерта на 22 септември, Денят на независимостта на България, бе кулминацията на тазгодишното издание на феста. На сакралния връх Илинденя /Свети Илия/ над ивайловградското село Хухла, от който погледът се зарейва към българско, гръцко и турско, и на който от 12-ти век преди Христа е имало тракийско светилище, се събраха творци от 3 народа. Обедини ги вълшебната диригентска палка на маестро Георги Андреев. 2-часовият концерт на Врачанския симфоничен оркестър с омайващите гласове на 4-ри солистки от Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, с кавала на Недялко Недялков от София, кануна на Хакан Гюнгюр от Истанбул и цигулката на Георгиос Псалтис от Солун съедини в едно музика, природа и публика. Уникалната хармония между фолклор и класическа музика грабна сърцата и възвиси духа на стотиците насядали в късната доба на селския амфитеатър на върха. Маестро Георги Андреев грабна Оскара на „Мистериите на Хухла“ (СНИМКИ)

Преди да прозвучат първите акорди от изпълнителите, Иван Бунков обяви: „Тази година Мистериозната хухленска академия на науките удостоява с големия приз “Почетен селянин на Мистериите на Хухла” маестро Георги Андреев“. Роденият в Хасково, носител на множество престижни отличия диригент, взимайки статуетката – пробит стар цървул, в който е поставено земното кълбо, сподели, че е силно изненадан и няма подготвена дълга реч като за получател на Оскара на Мистериите. Но затова пък благодарността му се изрази в зашеметяващото представление, което изнесе с музикантите и певците.Маестро Георги Андреев грабна Оскара на „Мистериите на Хухла“ (СНИМКИ)

Ден преди концерта на върха, на площада в Ивайловград се изви тежко балканско хоро. То бе грандиозният финал на сборния концерт от самодейни състави от поречието на Арда, Тунджа и Марица под надслов “Полет над три реки“. Публиката веселиха детско-юношески танцов състав „Свиленче“ от Свиленград; танцов състав за традиционни танци „Акритес“ от Александруполис, Гърция; фолклорна група „Зейбеклер“ за турски народни танци от Момчилград; танцов състав, детски гайдарски оркестър, оркестър за народна музика от Дома на културата в Кърджали и женска фолклорна група от село Свирачи с ръководител Тянка Пехливанова.Маестро Георги Андреев грабна Оскара на „Мистериите на Хухла“ (СНИМКИ)

В първия ден на „Мистериите на Хухла“ известният писател и драматург от Пловдив Александър Секулов прочете откъси от свои книги, разказа и интересни случки от процеса на творене. В двора на Костадин-Георгакиевата къща в мистичното село, неочаквано за автора се изви опашка за автографи.Маестро Георги Андреев грабна Оскара на „Мистериите на Хухла“ (СНИМКИ)

Пак там бе представена и специалната марка червено вино и розе „Мистериите на Хухла“ от Пламен Димитров, енолог, писател, управител на Фондация „Култура на виното“ и кръстник на Културния фестивал „Мистериите на Хухла“. Погледът на присъстващите бе заинтригуван и от подредените в китния двор автентични тракийски носии от поречието на Арда, Тунджа и Марица от реквизита на филма „Капитан Петко войвода“.Маестро Георги Андреев грабна Оскара на „Мистериите на Хухла“ (СНИМКИ)

Вторият ден на „Мистериите“ започна с представяне на книгата на Калина Копринкова – „ Хухла, минало и настояще“. За двуезичното литературно списание „Небет тепе“ говориха проф. д-р Евдокия Борисова и главната редакторка от Истанбул – поетесата Кадрие Джесур. В „Центъра на света“ – в двора на емблематичната сграда на стария хоремаг на Хухла присъстващите се понесоха „По древната вода на мойта Арда…“ – литературно четене, водено от Почетния селянин на „Мистериите на Хухла“ Бойко Ламбовски, с участието на Петя Цонева, Почетен селянин на „Мистериите на Хухла“, първи носител на наградата на Ивайло Балабанов; Бойко Ламбовски, поет, преводач, есеист и журналист; Александър Секулов, драматург, поет и романист; Илиас Папаконстантинос  и Йоргос Маниос  от Атина; Тоня Борисова, писател, актриса, филмов сценарист, работила с ансамблите „Пирин“ и „Филип Кутев“ и „Мистериите на българските гласове“. Коста Кулелис от Орестиада, един от най-ревностните почитатели на културния фест, импровизирано грабна китарата и засвири парче на легендарния си сънародник Микис Теодоракис. След това заредените с настроение гости на феста поеха към Илинденя за концерта под диригентството на Георги Андреев.Маестро Георги Андреев грабна Оскара на „Мистериите на Хухла“ (СНИМКИ)

Организатори на „Мистериите на Хухла – 2024“ са фондация „Хохла“, Община Ивайловград и читалище „Обединение“, Кърджали. Мотото на събитието бе „Човечност без граници“ и възвиши в едно три етноса. Иван Бунков отново доказа, че този забравен от Бога райски кът все още не е забравен от хората – родолюбци! Да подкрепим културния фестивал да продължава и да се разраства  – с дарения към фондация „Хохла“, призовава Катя Стайкова. Това е банковата сметка на фондация „Хохла“:  BG63BGUS91601011805600, Българо-американска кредитна банка, основание – провеждане на културния фестивал „Мистериите на Хухла“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *