Мъчи ви стрес и безсъние? Тази йога поза е точно за вас

Мъчи ви стрес и безсъние? Тази йога поза е точно за вас

Търсите прост, но ефективен начин да се отпуснете след натоварен ден? Уморени сте след интензивна тренировка или дълго бягане? Има една поза, която може да постигне това, обяснява Сонам ​​Нундучан за The Stylist.

Йога позата с крака нагоре до стената се превърна в хит в TikTok, събирайки над 20 милиона гледания. Като предимства някои посочват подобреното храносмилане и качество на съня сред. Според други, тя помага за облекчаване на главоболие.

Колкото и да сме запалени да опитаме всичко, което твърди, че намалява стреса – а не е тайна, че йога има много ползи за психическото, физическото и емоционалното здраве – въпросът е колко ефективно може да бъде наистина да лежим с крака до стената за нашите нива на стрес и благосъстояние?

Името казва всичко. Крака нагоре по стената е древна йога поза, известна още като випарита карани, което означава „обратно действие“. Това е възстановяваща поза, която просто включва легнало положение и опъване на краката до стената за няколко минути. Има за цел да насърчи релаксацията и въпреки че обикновено се практикува в края на час по йога, можете да го практикувате и самостоятелно.

Какво представлява позата с краката нагоре до стената?

Името казва всичко. Крака нагоре по стената е древна йога поза, известна също като випарита карани, което означава „обратно действие“. Това е възстановяваща поза, която просто включва легнало положение и опъване на краката ви към стената за няколко минути. Има за цел да насърчи релаксацията и въпреки че обикновено се практикува в края на час по йога, можете да го практикувате и самостоятелно.

Как да практикувате позата?

Можете да правите тази поза навсякъде, където имате стена – дори да лежите на леглото си, което я прави идеална поза, която да ви помогне да се отпуснете, преди да заспите.

  1. Седнете с дясната си страна към стената.
  2. Повдигнете краката си до стената и започнете да лягате на земята по гръб. Използвайте подпори, ако е необходимо – можете да поставите възглавница или сгънато одеяло под бедрата си за допълнителна опора.
  3. Коригирайте позицията си, като придвижите опашната си кост към стената – не е необходимо да докосва стената.
  4. Намерете удобна позиция с ръцете си – можете да ги поставите до тялото, над главата или където ви е най-удобно.
  5. Почувствайте как гръбнакът ви се удължава. Отпуснете се и се настанете в тази поза за период от 5 до 15 минути.

Какви са предимствата?

Осигурява релаксация и намалява стреса

Кристина Риханоф, опитен и квалифициран учител по йога в Sooyoga, казва за Stylist: „Тази полулегнала поза, комбинирана с дълбоко бавно дишане, води до забавяне на всички системи в тялото и помага за понижаване на сърдечната честота, което води до намаляване на тревожността, стреса и безсънието.“

Увеличава кръвообращението в тялото

„Повдигането на краката насърчава дренажа от натрупването на излишна течност и това улеснява лимфния дренаж и увеличава циркулацията“, казва Риханов.

Позата помага за успокояване на подути или схванати стъпала и крака

Ако сте седели на бюрото си цял ден или сте стояли прави за дълги периоди от време, тази поза ще ви помогне. „Обръщането на краката и стъпалата е ефективно лечение за намаляване на подуването и болката в долната част на тялото“, казва Риханов. „Това може да бъде терапевтично след летене, физическа активност или като един вид противоотрова от вредните ефекти от много часове седене или стоене през деня.“

Краката до стената разтягат подколенните сухожилия и долната част на гърба

„Ъгълът на тялото намалява извивката на лумбалната част от гръбнака, което ще отпусне и разтегне мускулите на гърба. Дори ако коленете са леко свити по време на позата, вашите подколенни сухожилия ще бъдат удължени и разтегнати“, казва Риханов.

Има ли някой, който трябва да избягва позата?

Риханов обяснява, че „тези със заболявания като херния, хипертония или глаукома“ трябва да избягват практикуването на позата. Както при всички йога пози, не забравяйте да избягвате такива, които ви причиняват болка или силен дискомфорт. Тъй като инверсиите карат сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва повече кръв към долните части на тялото, всеки със сърдечни заболявания трябва да се консултира с лекаря си, преди да практикува тази поза.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *