Люси Дяковска, Милица Гладнишка и Плевенската филхармония с концерт АBBA SYMPHONIE на върха на Бунарджика

Люси Дяковска, Милица Гладнишка и Плевенската филхармония с концерт АBBA SYMPHONIE на върха на Бунарджика

В последната събота на месец юни, едно от любимите на пловдивчани места в града, хълма Бунарджика, ще се превърне отново в мащабна концертна сцена за четвъртото издание на проекта „Пътят към върха“.

В програмата на събитието на 29 юни 2024гс начало в 16.00 часа и край в 22.30 часа, цялата зона на Бунарджика ще се превърне в пространство за музика на общо 6 сцени, където ще се включат повече от 50 артисти.

Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил художествени интеракции и концерти, които целят да провокират и да откликнат на широкия диапазон от културни потребности, вкусове и предпочитания на публиката.

Пловдивчани и гости на града ще имат възможност да се насладят на концерти с класическа, джаз и поп музика, ще има DJ, предвидени са и множество изненади, които включват пряко участието на гражданите на импровизираните сцени. Всички те ще водят публиката към сцената на Върха на хълма, а там ще се случи големият концерт – ABBA SYMPHONIE с участието на Люси Дяковска, Милица Гладнишка и Плевенската филхармония.

Днес, една от емблемите на Пловдив е превърната в прекрасно пространство за отдих, туризъм, спорт и култура. Проектът „Пътят към върха“ носи идея, която в интересни и динамични времена идва да ни замисли за „пътя“, по който идваме, вървим днес и ще вървят децата ни утре. Идея за познанието, историята и великата мъдрост на всеки един народ да живее в хармония с нея. След три успешни издания на проекта, декорирали сцените на хълм Бунарджика, с многобройна публика, добро настроение и програма за всички възрасти, той категорично заема своето достойно място в Културния календар на Пловдив. Очакваме ви на 29 юни, всички заедно да извървим „Пътя към върха“, коментира джазменът Петър Салчев от фондация „Арт Кънекшън“, двигател на събитието.

На 6-те сцени, освен Люси Дяковска, Милица Гладнишка и Плевенска филхармония с ABBA SYMPHONIE, ще видим още Hot Club De Plovdiv, Оркестър за всички – Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ и ЦНСТ „Детска къща“, Деца срещат джаза – Music Space, Кейко Танака –флейта, Брас -квартет „Августа Траяна“, Мартин Денев DJ set и Галерия „Етерна“.

Организатор на „Пътят към върха 4“ е фондация „Арт Кънекшън“. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, отдел „Култура, археология и културно наследство, със съдействието на район „Централен“.

Входът за всички концерти е свободен!

 

Какво ще видим по „Пътя към върха“:

 

Сцена 1– АКВЕДУКТ 

Между 17.30 – 20.00 часа

 

„Оркестър за всички“, Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ – носител на Награда „Пловдив“  категория „Музика“ за 2021г. ви кани да станете част от занимателна музикознайница за малки и големи, концерт на детски камерни състави, Детски оркестър „Дивизи“ и Камерен оркестър със солисти Борис и Симеон Стойчеви – ученици в НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив. Диригент е Иван Русев-студент в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив.

Идейната концепция е на доц. Диана Петкова.

Сцена 2– АЛЕЯТА ПРЕД  ЛЕТЕН ТЕАТЪР БУНАРДЖИКА

Начало в 16.00 часа

Галерия „Етерна“ очаква малчуганите и техните родители на детска работилница „Нарисувай лятото с тебешир“, под вещото ръководство на педагози по изобразително изкуство.

„Децата срещат джаза“ – концертът с това име е отворена сцена с образователна цел, без възрастови ограничения и с възможност за интеграция в изпълненията на музикантите – пеейки, танцувайки, музицирайки, учейки. Малки и големи ще могат да импровизират заедно с утвърдени джаз музиканти. Концертът е насочен главно към детската аудитория, като най-малките изпълнители и зрители ще се запознаят с понятията „мелодия“ и „ритъм“ чрез образователни, детски, музикални игри. Публиката ще научи повече за различните стилове и музикални инструменти, които се използват в джаза по един забавен, достъпен и атрактивен начин. Програмата е замислена така, че да включва лесно достъпни джаз произведения и джаз версии на познати детски песни. В това необикновено пътешествие, децата ще бъдат водени от Петър Койчев – китара, Живко Братанов – пиано, Преслав Пеев – саксофон, Христо Минчев – бас, Александър Каменов – барабани, Светлина Христова – водещ и вокал. В концерта ще участват деца и младежи, изпълнители от Музикален център Music Space.

Сцена 3 – ФИТНЕС ПЛОЩАДКАТА

Между 17.30 – 20.00 часа

 

Концерт на Брас-квартет „Августа Траяна“ от Стара Загора. Уникалният тромбонов брас-квартет ще ни представи богат репертоар от различни епохи и жанрове, евъргрийни и съвременни джазови произведения. Съставът от виртуозните тромбонисти е сформиран по идея на Стилиян Митев, дългогодишен водач на тромбоновата група в оркестъра на Държавна опера – Стара Загора. Той събира талантите Димитър Тенев, Димитър Димитров и диаманта на групата Катрин Шул, които също са част от оркестъра на операта.

Сцена 4   – JAZZ

Между 17.30 – 20.00 

 

Концерт на „Hot Club de Plovdiv“ – джаз квартет, ориентиран към корените на мануш джаза. Групата е в състав: Петър Койчев (китара), Любомир Толумбаджиев (цигулка), Момчил Ангелов (китара) и Христо Минчев (контрабас).  Четиримата музиканти са обединени около стремежа към автентичното за началото и средата на ХХ век, суинг звучене на Джанго Райнхард и Стефан Грапели. Музиката им е едновременно динамична и увлекателна – пътешествие през времето и „златните години на европейския джаз“. Квартетът е участвал в голяма част от джаз фестивалите в страната и в чужбина. В програмата ще чуем джаз теми, интерпретирани в характерния импровизационен стил на формата .

Сцена 5 –  ПОСЛЕДНИЯТ ЗАВОЙ ПО ПЪТЯ КЪМ ВЪРХА

Между 17.30 – 20.00  часа

 

Концерт на флейтистката Кейко Танака. Тя е родена в Япония, а в момента е водач на флейтите в Държавна опера – Стара Загора. От 2012 г. до 2018 г. Кейко Танака заема мястото на водач на флейтовата група в оркестъра на операта в Кайро (Египет), а в Япония сформира дуото Sakura с кото играча Нацуйо Ито, издавайки първия си компактдиск „Shiki koso uruwashi“. Изнасяла е концерти в Австрия, Унгария, Франция и други европейски страни.

Сцена 6 –  НА ВЪРХА

Начало – 19.30

Мартин Денев DJ set

Мартин Денев е пианист, кийбордист, композитор и Диджей. Завършил е Музикално училище в Пловдив с пиано, след това Консерватория в Ротердам, Нидерландия, със специалност „Джаз“. Междувременно следва една година „Джаз пиано“ в Бъркли, Бостън, а след това „Латино пиано“ в Сантяго де Куба. Мартин е участвал на стотици фестивали и форуми на пет континента и е делял сцена с някои от най -изявените музиканти и певци на нашето време. До момента Мартин е издал 14 албума на лейбъли в Англия, Германия, Индонезия, Австралия, Китай и Америка, като много от композициите се изкачват до челни позиции в най-реномираните световни класации за съвременна електронна музика. До 2020г. Мартин Денев живее на о-в Бали, Индонезия, където е музикален директор, продуцент и участва в десетки проекти с музиканти от цял свят.

В „Пътят към върха“ Мартин Денев участва за пореден път, като и сега той е подготвил интересна програма.

 

Начало – 21.00 часа

Концерт ABBA SYMPHONIE с участието на Люси Дяковска, Милица Гладнишка и Плевенската филхармония, диригент Георги Милтиядов

„АББА Симфони“ включва песни на вечната и обичана в цял свят шведска четворка, в изцяло нов симфоничен аранжимент. Солисти са плевенчанката Люси Дяковска, позната от немската поп банда No Angels и Милица Гладнишка, актрисата, която великолепно пее джаз, под диригентската палка на младия и изключително талантлив Георги Милтиядов, който е автор на аранжиментите и пианист. Плевенската филхармония се доказа през последните години като един от първите оркестри в България, готови да разчупят музикалната си програма и репертоар. Редом със сериозните класически концерти, те реализират и множество съвременни проекти. Точно такъв е настоящия ABBA SYMPHONIE.

Времетраене на концерта – 1.30 мин.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *