"Колко избори правим и все вие сте едни и същи тук?": Радев събра партиите за новия служебен кабинет

"Колко избори правим и все вие сте едни и същи тук?": Радев събра партиите за новия служебен кабинет

„Наистина усещам леко неудобство от всички за тези консултации, но така е замислен целия чл. 99. Добра, лоша, Конституцията трябва да се спазва. … Колко избори правим и все вие сте едни и същи тука.“ Това каза президентът Румен Радев пред парламентарните групи от 50-ото Народно събрание по време на консултациите за съставяне на нов служебен кабинет и избор на следващ служебен министър-председател.

От думите му се разбра, че разговорите с потенциалните кандидати за бъдещ служебен премиер продължават, но и разкри, че сред тях има хора, които са изразили готовност да поемат поста.

В срещата участваха всички парламентарно представени партии и групи, както следва: Росен Желязков, Теменужка Петкова и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС; акад. Николай Денков, Божидар Божанов и ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ; Костадин Костадинов, Цончо Ганев и Петър Петров от „Възраждане“, Йордан Цонев и Байрам Байрам от ДПС на Пеевски; Тошко Йорданов, Павела Митова и Станислав Балабанов от ИТН, както и Драгомир Стойнев, Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов от БСП. Представители на независимите депутати не бяха поканени.

„Моите възможности за избор на служебен министър-председател са драстично намалени, съгласно промените в Конституцията, които гласувахте“, започна държавният глава. Той постави на дневен ред теми като бюджета на страната за 2025 г., изборът на нов европейски комисар на страната и ресорът му, като не пропусна да разкритикува партиите за липсата им на „отговорен и разумен подход“.

Партиите не искат да носят отговорност за новия премиер

„Независимо от противоречивите оценки за промените в Конституцията, ние дължим повече отговорност и грижа на духа на парламентаризма. Нашето категорично мнение е, че политическите групи не бива да се бъркат в компетенциите ви и да дават съвети за това какъв трябва да е кабинета и кои да са номинирани за премиер и министри“, каза бившият председател на парламента и неуспял кандидат за премиер Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Той изрази задоволство, че Радев е защитил духа на парламентаризма с позицията му, че председателят на парламента не следва да бъде „обект на политически инжинеринг“.

Припомняме, че една от работните идеи бе бързата смяна на Рая Назарян от поста на пръв сред равни с цел новоизбрания за председател на парламента да стане евентуален следващ служебен премиер. Президентът Румен Радев обаче отказа: „Повярвайте ми, нелепо е по такъв начин да се подхожда към функциите на Народното събрание – не мога да приема, че председателят на парламента ще бъде подменен само и само с цел да има удобен човек за министър-председател“, каза държавният глава.

За партията на Борисов подходяща дата за изборите е 20 октомври. На това обаче президентът реагира, че по тази логика на 20 август следва новият кабинет да положи клетва пред депутатите, а те са във ваканция от 16 август.

„Ние също не бихме искали да навлизаме във вашите правомощия. Единственият ни коментар е относно основното задължение на кабинета – да осигури честни и прозрачни избори. Ние нямаме доверие във вътрешния министър Калин Стоянов – това не е само защото съм работил с него, а и имаме достатъчно информация и данни да смятаме това“, каза бившият премиер акад. Николай Денков от ПП-ДБ и призова Радев да помисли при подписването на указа за назначаване на новия служебен кабинет и състава му.

„Тази консултация е излишна – имате възможност да избирате от ограничен състав“, обърна се към държавния глава от своя страна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. За партията в момента няма подходящ за служебен премиер от настоящата т.нар. „домова книга“, тъй като така или иначе ще управлява Делян Пеевски.

От своя страна депутатът Йордан Цонев от ДПС-Пеевски защити лидера си и впоследствие изрази мнението на партията: „Парламент, в който няма определено мнозинство да носи отговорност, е меко казано опасен, защото създава некачествено и вредно законодателство. Знаем как в последните години финансовата стабилност бе буквално взривявана от популизъм, включвам и нашата група в това число. Колкото по-бързо приключи този парламент, толкова по-добре за финансовата стабилност“, каза още Цонев.

Борислав Гуцанов от БСП подчерта, че следва да се намери най-равно отдалечения кандидат за министър-председател. Той обърна внимание и на предстоящия избор на кандидат за еврокомисар – крайният срок е 31 август. „Молим ви, доколкото можете да окажете влияние, нека разговорите да бъдат максимално ясни и публични, за да изберем достоен български представител“, каза Гуцанов. По отношение на датата на новите избори, според БСП тя трябва да е максимално късна.

„Домовата книга е такава, каквато е. Ние сме гласували против новата Конституция – още тогава казахме, че избраните постове са доминирани от хора на ГЕРБ и ДПС. Относно медийната и политическата истерия около смяната на председателя на НС – това не е незаконно. Ясно е, че тази истерия се породи от близостта на посочените около две партии“, обясни от своя страна председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *