Колко горещо ще бъде лятото на 2024 година?

Колко горещо ще бъде лятото на 2024 година?

Лятото на 2023 г. беше най-горещото за изминалите две хиляди години, а температурата на водата в Тихия океан превиши нормата с повече от два градуса, пише Actualno.com.

Последиците се усетиха по цялата планета в Австралия периодът от август до октомври беше най-сухият от 1900 г. насам. Индонезия бе обхваната от горски пожари, Гърция също пострада от катастрофални пожари.

Ел Ниньо

За всичко това е виновен Ел Ниньо – климатичен феномен, който продължава вече 12 месеца и води до жега, суша, горски пожари, урагани и други екстремни явления по цялата Земя. Неговата сила вече започва да намалява и след това планетата трябва да влезе в неутрална фаза, която ще бъде заменена от Ла Ниня. Тогава вместо горещите вълни се очаква захлаждане или поне на теория. Но заради климатичните промени е трудно да се предвиди какво точно ще се случи.

Когато се проявява Ел Ниня вятърът се усилва, предизвиквайте захлаждане в източната част на Тихия океан, а това води до дъждове и були в Юго-източна Азия и суша в други региони, например в Източна Африка. За Ел Ниньо е характерен обратния процес – вятърът отслабва, а топлата вода се връща от Азия към крайбрежието на Южна Америка – малко вятър и много топла вода – настъпва жега. Ефектът на Ел Ниньо и Ел Ниня не се ограничават до един регион, а в цялата планета.

Не само горещи вълни

Метеоролозите свързват Ел Ниньо не само с горещините, но и с екстремни явления. Такива бяха силните бури по Черноморието, които засегнаха и Царево.

Други причини

Макар Ел Ниньо и Ла Ниня да имат силно влияние върху глобалния климат, това не са единствените фактори за климатичните промени. Застудяванията и затопляния в различните региони може да се случат и по други причини – например заради особеностите на местната атмосфера.

Колко горещо ще бъде лятото на 2024 година?

Влиянието на Ел Ниньо намалява от ден на ден, водейки до неутрални условия през юни. Според експертите в периода от юли до  септември ще се формира Ел Ниня с вероятност 69%.

Според учените климатичните промени увеличават честотата и интензивността, както на Ел Ниньо, така и на Ла Ниня, което означава, че в бъдеще ще има все по-малко неутрални периоди. Т.е. климатът непрекъснато ще се мята в крайности – горещ феномен, студен феномен.

По принцип Ла Ниня трябва да понижи средната температура на планетата, но човешката дейност променя правилата на играта. Нивото на парниковите газове е толкова високо, че намалява ефекта на Ла Ниня. Така през 2017 г. са регистрирани аномално високи температури по време на Ла Ниня.

Какво да очакваме?

Най-вероятно Ла Ниня няма да попречи лятото на 2024 г. да стане едно от най-горещите в историята. Инерционният ефект на Ел Ниньо ще се запази и ще повиши затоплянето, предизвикано от парниковия ефект.

През май 2024 г. вече бе поставен исторически рекорд за висока температура, превишавайки средния показател от периода 1850-1900 с 1,52 градуса. В същото време в голяма част от Източна Европа и балтийските страни валежите бяха по-малко. Това показва сложността на климатичните промени и метеорологичните процеси.

Учените прогнозират урагани по Атлантическото крайбрежие на САЩ. Специалистите от университета в Колорадо предричат повече силни урагани през 2024 г.

В южната част на САЩ се очаква суша, което ще влоши реколтата на царевица и пшеница, засега прогнозираният спад в добива е 7%. Суша се очаква в Чили и Аржентина, както и в Източна Африка, което заплашва с хуманитарна катастрофа.

В Европа

Лятото в Европа ще бъде горещо с особено изразени горещи вълни в южната и източната част на континента.  Испания, Италия, Гърция и части на Франция — ще попаднат в зоната на високите температури. Горещите вълни и сушата може да доведе до пожари. Световната метеорологична организация прогнозира суша в Украйна и балтийските страни, алармираgetkit.news.

В крайна сметка се очаква лятото на 2024 г. да бъде по-горещо от това през изминалата 2023 г.

Опасности за здравето

Горещите вълни и сушата вече не са изключение, а нова реалност, която стана възможна заради климатичните промени. Високата температура вреди на почти всичко – както на животните, растенията, така и на хората. Заради горещия въздух човешкият мозък работи по-бавно и това може да доведе до хипоксия или т. нар. кислороден глад.

Заради загубата на влага кръвта се сгъстява и на сърцето му се налага да я изтласква с двойна сила, което повишава риска от появата на тромби и развитието на инфаркт. Затова не забравяйте за мерките за безопасност – пийте повече вода, охлаждайте се и се информирайте какво да правите при топлинен удар.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *