Кой ще застане начело на "Хизбула": Отговаря Георги Милков

Кой ще застане начело на "Хизбула": Отговаря Георги Милков

Големият въпрос е дали Израел ще влезе сухопътно в Ливан. Това заяви в предаването „120 минути“ по bTV журналистът Георги Милков по повод убийството на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала . Според Милков навлизане на Израел или би предизвикало поява на „нови по-лоши елементи“, или би донесло тотален колапс за Ливан, която определи като „провалена държава“.

„Хизбула“ е не просто терориристична организация. През тези десетилетия се превърна в много сериозна политическа организация. На практика това е най-силната политическа партия в Ливан. Сила, която има не само военно, а социално финансово, политическо, измерение. Ливан е държава, съставена от много етноси и религиозни групи, по тази причина е силно уязвима. През тези години именно „Хизбула“ стана доминиращата сила в Ливан“, заяви Милков.

По думите му няма спор, че „Хизбула“ е проект на Иран. „Тя се появява 1982 г., когато Израел влиза в Ливан. До окупирането на Израел от Ливан няма „Хизбула“. Има съвсем друга шиитска група, която представлява интересите на шиитските мюсюлмани. Израел тогава влиза в Ливан, за да неутрализира действията на своя основен враг – организацията за освобождение на Палестина. Това навлизане създава предпоставките за появата на „Хизбула“. Иранското посолство в Бейрут започва да действа“, каза Милков.

Хизбула води 2 големи войни с Израел – едната е от 1982 г. до 2000 г., която е окопна партизанска война, която свършва с победа на Хизбула, защото Израел се изтегля от Ливан. Нито една друга арабска държава след 1948 г. не е могла да постигне такова нещо, припомни Милков.

Втората война започва през лятото на 2006 г., за 34 дни. „Тя завършва нула на нула. Това легитимира още повече Хасан Насрала. Неговите портретите се веят в целия арабски свят“, посочи журналистът. Според него новия лидер на Хизбула ще е Хашем Саффедин. Той е братовчед на Насрала, учили са заедно. Другата възможност е Наим Касем.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *