Кой и защо премахна хиляди публикации на журналисти във Facebook?

Кой и защо премахна хиляди публикации на журналисти във Facebook?

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов публикува свое обяснение за свалените публикации на журналисти във Facebook през изминалата седмица. Припомняме, че редица водещи имена в бранша сигнализираха за евентуален опит за цензура в социалната мрежа.

Според него на уебсайтовете на Асоциацията на европейските журналисти и на тяхната платформа Factcheck.bg е качен зловреден плъгин за WordPress (платформата, която ползват сайтовете). Така според Божанов Facebook е установил, че сайтовете са заразени и е махнал публикации, съдържащи линкове към тях.

Експертът задава и няколко въпроса към социалната мрежа като това защо Facebook не изпраща известия на административните или т.нар. abuse имейли на домейните или на хостинг доставчиците и ще възстановят ли цялото изтрито съдържание след като вече няма зловреден плъгин. „Как са били компрометирани сайтовете и дали атаката е целенасочена във връзка с ясните проевропейски позиции на АЕЖ и с това, че factcheck опровергава кремълски пропагандни наративи, или е най-обикновен вирус с комерсиална цел?“, пита още депутатът. В случая проблемът не е в модераторските практики на Facebook, но има какво да подобрят в процеса, завършва той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *