Кметът на Кричим сигнализира екоминистъра за кратко пресъхване на р. Въча

Кметът на Кричим сигнализира екоминистъра за кратко пресъхване на р. Въча

Община Кричим информира своите граждани, че във връзка с подаден сигнал чрез Единния европейски номер 112, касаещ значително намаление на водния отток в коритото на р. Въча в периода от 03:00 до 07:45 ч. на 10 септември 2024 г., са предприети незабавни действия.

В същия ден беше извършена съвместна проверка от служители на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и служители на община Кричим. Проверени бяха водноелектрическите централи ВЕЦ „Кричим“ и ВЕЦ „Въча 1“, както и водохващането на „Напоителни системи“ ЕАД. На място не беше установено засушаване на речното корито, тъй като след 07:45 ч. водните количества започнаха да текат нормално.

Въпреки това, чрез охранителните камери на община Кричим бе потвърдено значително намаление на водния отток в р. Въча в периода от 03:00 до 07:45 ч., което доведе до оголване на речното дъно. При проверката беше установено, че савачната врата към изравнител „Кричим“, управлявана от „Напоителни системи“ ЕАД, е била затворена, което е причинило временното спиране на водния поток.

„Това е сериозно нарушение на утвърдения от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) месечен график за оводняване на речното корито на Въча за септември. Такива действия застрашават водоснабдяването на град Кричим и село Устина, които разчитат на шахтови кладенци и помпена станция, разположени на един километър под града. По тази причина са изпратени уведомления до МОСВ, Районна прокуратура-Пловдив и други специализирани органи, имащи отношение по режимите за контролирано използване на водите от комплексните и значими язовири на Приложение 1“, заяви кметът на община Кричим Атанас Калчев.

Град Кричим и село Устина се снабдяват с питейна вода от две самостоятелни помпени групи, разположени в пряка хидравлична връзка с водния отток на р. Въча. Нарушения в режима на водоснабдяване могат да доведат до рязко понижаване на статичните нива на водоизточниците и да застрашат нормалното водоснабдяване на населението.

„Призоваваме компетентните органи да извършат детайлна проверка и да установят дали има неправомерни действия от страна на длъжностни лица, които са разпоредили прекъсване на водния поток за полза на частни ВЕЦ-ове в ущърб на общественото благо,“ добави още кметът Калчев.

Община Кричим апелира към всички граждани да бъдат бдителни и да сигнализират незабавно при наблюдение на необичайно ниски водни нива в речното корито на р. Въча.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *