Какво се прави на Черешова задушница?

Какво се прави на Черешова задушница?

На 22 юни църквата чества отбелязва Черешова задушница, известна още и като Орехова задушница. Денят винаги се пада в събота, денят, който е отреден от църквата за почитане на паметта на починалите.

Какво се прави на Черешова задушница?

На Черешова задушница се ходи на църква и се посещават гробищата. Традиционно на този ден се раздават череши, но консумацията им не е разрешена преди да се отиде на гробището и преди да се раздадат. Но гроба се разчупва и обреден хляб, който опечалените близки раздават с думите: „Бог да прости!“.  Гробът се прелива с вода и червено вино, палят се свещи, кади се и се раздават подавките.

В районите, където тази Задушница е известна като Орехова, не се носят цветя на гробищата, а орехови листа. Те се слагат на гроба заради вярването, че пазят сянка и по този начин покойникът ще може да почива в мир.

Ореховите клонки са тясно свързани с празника, защо те символизират пламъците, с които Светият дух се е появил на апостолите.  На вечернята пред Петдесетница, която винаги се пада в неделята след Черешова задушница, в църквата се разпръскват предварително осветени орехови листа. Според вярванията, вярващите, които коленичат върху ореховите листа, ще могат да видят и чуят любимите си хора, които вече са покойници. 

Друг обичай, свързан с този празник, се изпълнява малко преди да се отиде на гробището. В случая вратите и прозорците трябва да се оставят отворени. По този начин мъртвите ще напуснат по-лесно дома и ще могат да открият бързо пътя към Небесното царство.

Друг обичай на този ден се свързва с говоренето – в случая е по-добре то да се намали и да се говори единствено, ако има нещо важно за казване.

Какво не трябва да се прави?

На Черешова задушница се спазват определени забрани. Освен че не трябва да се ядат череши преди отиването на гробището, има и други забрани.

Една от тях е свързана с консумацията на храни и напитки. Това не трябва да се прави на самия гроб. Също така е забранено на гробището да се пие от водата и виното за преливане.

Забранена е и всякаква работа на Черешова задушница. Може да работят единствено хората, чиято дейност не търпи отлагане – лекари, пожарникари, полицаи. Празненства, сватби и кръщенета са забранени.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *