Какво откриха археолозите в тайнствения гроб на Перперикон?

Какво откриха археолозите в тайнствения гроб на Перперикон?

Още едно откритие на Перперикон в края на археологическия сезон – тайнствен гроб със следи от ритуал против вампирясване. Погребението, при което е извършен ритуалът, е от края на XIII и началото на XIV век.

Характерното е, че човекът е бил с изключително нисък ръст – около 110 см, а в самия гроб за първи път археолозите откриват кръст – църковна утвар, който е поставен, след като човекът вече е бил погребан, предава bTV.

Гробът е един от 250-те, разкрити в периферията на средновековния акропол в Южния квартал на Перперикон. В него присъства задължителното за ритуала срещу вампирясване метално острие, с което е прободен починалият. „В случая обаче, за първи път, поне на мен не ми е известно, да се сложили вътре такъв хоругва кръст. Тоест е използвана силата на кръста“, обясни проф. Николай Овчаров.

Това е третият гроб, открит през годините със следи от подобен ритуал. „Разбира се, че не е вампир, това е човек. Предполагам, че става въпрос за човек с много нисък ръст, може би хипофизно джудже“, смята проф. Овчаров. Разкопките на Перперикон продължават до средата на ноември.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *