Как светът се размина на косъм с Третата световна война преди година? (ВИДЕО)

Как светът се размина на косъм с Третата световна война преди година? (ВИДЕО)

Разузнавателни самолети на британските ВВС (Кралските военно-въздушни сили) продължават да патрулират над Черно море веднъж на всеки 10 дни. Но тяхната активност не остава незабелязана, и както се оказа, в отговор Русия многократно вдига своите изтребители, съобщава The Times, позовавайки се на данни от проследяване на полетите.

Според информация от американското разузнаване, един самолет на Кралските военновъздушни сили се е измъкнал на косъм миналата година след руски опит за прехващане в международното въздушно пространство на юг от Украйна. Въпреки почти фаталната атака, британските разузнавателни самолети продължават редовни полети в района, но вече ескортирани от изтребители Typhoon, които излитат от базата „Акротири“ в Кипър, за да възпират руската „агресия“.

Масовото изтичане на стотици секретни американски документи през пролетта на тази година предполага, че инцидент с руски Су-27 се оказал много по-сериозен от първоначално заявеното и е довел НАТО и Руската федерация до ръба на открит конфликт. Според информацията, на 29 септември, 2022 година, пилот на Су-27 се е опитал да изстреля ракета по летящ над Черно море разузнавателен самолет RC-135 Rivet Joint, тъй като пилотът не разбрал правилно заповедта на командния пункт. За късмет на Кралските ВВС, в чиито самолети могат да се намират повече от 30 оператори и друг персонал, ракетата не успяла да се изстреля и така голямата военна криза е предотвратена.

По това време британският министър на отбраната Бен Уолъс съобщи на британските депутати, че ракетата е изстреляна „в непосредствена близост“ до разузнавателния самолет. Британският самолет е бил прихванат от два Су-27, като те са го ескортирали почти 90 минути, но пилотът на единия се е доближил „безразсъдно“ близо и стрелял. Руският военен министър Сергей Шойгу обясни, че пускането на ракетата било техническа неизправност, което обаче беше прието от Лондон, пише Actualno.com.

Но изтеклата информация от американското разузнаване показва, че то приема инцидента много по-сериозно, като твърди, че самолетът е бил „почти свален“. В мрежата се разпространяват документи по случая, но САЩ не са ги потвърдили. Министерството на отбраната на Великобритания също отрече автентичността им. Британски държавен чиновник, говорил при условия на анонимност, заяви, че значителен брой от тях „не са верни, фалшифицирани или и двете.“ Но въпросните данни – фалшиви или не, отново привлякоха вниманието към операциите на британското разузнаване в и около Украйна.

Анализ на The Times показа, че дори след несъстоялата се катастрофа на 29 септември, разузнавателни самолети са продължили полети в международното въздушно пространство на юг от Украйна, но вече ескортирани от изтребители Typhoon. Според данните от проследяване на полети, RC-135 са излитали средно веднъж на всеки 10 дни тази година. Малко преди инцидента през септември имаше повишена активност, като броят на полетите над Черно море достигна 4 за седмица. Според изтеклите документи руски изтребители са излитали в отговор на разузнавателни полети на НАТО поне 6 пъти след инцидента. Два пъти, на 11 януари и 22 февруари, 2023 година, руски самолети излетели срещу британски RC-135, придружени от Typhoon. Останалите 4 случая включват френски Mirages или американски дронове Reaper (Reaper), въпреки че публикуваните данни обхващат само периода от 29 септември до 26 февруари. Така американският дрон, свален от руски Су-27 на 14 март, 2023 година, не фигурира в документите.

Кралските ВВС продължават да извършват редовни разузнавателни полети в международното въздушно пространство близо до Русия. В допълнение към патрулирането в Черно море, RC-135 често се появяват около Баренцово и Балтийско море. Контролираните полети се увеличиха още през пролетта на 2021 г., когато Москва започна да струпва войски до границата с Украйна. Подробностите за маршрута на самолетите се публикуват предварително, за да се избегнат грешни изчисления и недоразумения, а самолетът лети с включени идентификационни маяци, които предават местоположението му на властите на гражданската авиация, като това позволява да се проследяват полетите в Интернет.

Джон Форман, бивш британски военен аташе в Русия, посочи опита за сваляне на RC-135 като доказателство, че Русия все повече действа безразсъдно в Черно море. Той добави, че руската параноя „започва да излиза извън границите“, след като разрушителят тип 45 Defender премина през териториалните води на Крим, анексиран в Руската федерация. „Изглежда, че е била дадена заповед САЩ и Обединеното кралство да не влизат в руското въздушно пространство. Авиацията на Черноморския флот стана по-агресивна отвсякога“, каза Форман. Той предположи, че включването на Typhoons за ескортиране на RC-135 след инцидента през септември е спомогнало за „възстановяване на правилата на играта“ в международното въздушно пространство, а сериозността на инцидента по свой начин е съдействало и на двете страни да се отдръпнат от опасната линия. „Ескортирането на британски самолети в международното въздушно пространство не е ескалация. Руснаците не трябва да изстрелват ракети по разузнавателни самолети. Впоследствие те признаха, че това е грешка, тъй като ескалацията не е в техен интерес“, заключи Форман.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *