Как да разберете дали някой следи телефона ви?

Как да разберете дали някой следи телефона ви?

За много хора смартфонът е сред най-личните им вещи. Количеството лична информация, която те съдържат за вас и вашите близки, може да бъде ценно за хакерите или тези, които искат да ви преследват по електронен път. Поради тази причина е изключително важно да знаете как да разберете дали някой шпионира вашия смартфон. Случва се по-често, отколкото си мислите, пише iWoman.

Може да бъде доста трудно за някой, който не разбира от технологии, да идентифицира шпионски софтуер на телефона си, но можете да опитате. Влезете в настройките на вашия телефон до Общи > VPN и управление на устройства, за да видите дали устройството ви се управлява от някой друг. Ако е така, тогава ще искате да активирате или деактивирате VPN връзката или разрешението в настройките на телефона. Можете да направите това чрез бутона за информация до списъка с VPN връзки.

Ето още възможни знаци, че телефонът ви се следи и трябва да вземете мерки

  1. Телефонът ви става много горещ

Ако установите, че напоследък телефонът ви става необичайно горещ, това може да е знак, че е бил хакнат. Шпионският софтуер, работещ във фонов режим, може да накара телефона ви да работи по-усилено и впоследствие да отдели повече топлина.

  1. Батерията ви се изтощава бързо

Потърсете внезапни промени във времето, необходимо за изтощаване на батерията на телефона ви. Проследен телефон непрекъснато ще изпраща данни от телефона до хакера, което кара телефона ви да използва повече енергия и ще изтощи батерията много по-бързо от нормалното.

  1. Месечното ви използване на данни е необяснимо по-високо

Подслушваният телефон използва много данни, защото непрекъснато изпраща информация обратно към телефона или компютъра на хакера.

  1. Телефонът ви се рестартира неочаквано

Зловредният софтуер на вашия телефон може да пречи на нормалното му функциониране, като по същество го кара да се повреди и да се рестартира на случаен принцип.

  1. Телефонът ви отнема много време, за да се изключи

Когато изключите телефона си, той трябва да затвори всички приложения, работещи във фонов режим. Ако отнеме повече време от обикновено, това може да е знак, че на телефона ви е инсталиран софтуер за преследване.

  1. Чувате фонов шум или електронни смущения

По-новият софтуер за проследяване е напълно тих, но по-старите версии може да произведат ехо, статични или щракащи звуци, ако някой подслушва вашите разговори.

  1. Вашият мобилен телефон работи по-бавно от нормалното

Всеки телефон става по-бавен с времето, но ако срещнете това заедно с други проблеми в този списък, бъдете подозрителни.

  1. Приложенията за откриване на шпионски софтуер ви предупреждават за необичайна дейност

Ако подозирате, че сте преследвани, помислете за изтегляне и инсталиране на приложение за откриване на шпионски софтуер като Avast, AVG, Certo AntiSpy или McAfee. Те търсят добре познати инсталирани пакети и ви предупреждават, когато намерят нещо. Имайте предвид обаче, че софтуерът за преследване се променя толкова често, че експертите поставят под съмнение тяхната ефективност.

  1. Проверете с код.

Има няколко комбинации от числа и символи, които ще ви помогнат да разберете дали някой проследява входящите и изходящите ви обаждания.

*#21# – с този код ще ви стане ясно дали някой получава съобщенията, обажданията и други данни. Нужно е единствено да го въведете в секцията на телефона , откъдето набирате телефонните номера.

*#62# – тази команда ще ви позволи да узнаете номера, на който изпращате входящите повиквания. Използвайте тези команди и разберете дали някой подслушва телефона ви. Ще ви отнеме точно няколко секунди и след това ще бъдете спокойни и няма да се тревожите каква информация на кой споделяте.

*#06# С помощта на този код може да разберете номера на IMEI (International Mobile Оборудване Identifier). Той ви позволява, в случай на кражба на вашия телефон да проверите местоположението му. Единственото условие е телефона да бъде включен, без значение дали е поставена друга SIM карта. Ако знаете номера на IMEI, вие може да разберете модела и техническите характеристики на телефона си.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *