Качеството на въздуха в Пловдив постепенно се подобрява

Качеството на въздуха в Пловдив постепенно се подобрява

Значителен спад на регистрираните в Пловдив стойности на фини прахови частици спрямо сутрешните нива отчитат двата пункта за мониторинг на територията на града. Данните от измерванията в 11:00 ч. показват регистрирани стойности – 28 mg/m³ на АИС Тракия и 41 mg/m³ на АИС Каменица, a данните в 12:00 ч. – 22 mg/m³ на АИС Тракия и 34 mg/m³ на АИС Каменица по показател ФПЧ10.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) потвърдиха, че продължават да се наблюдават завишени стойности по показател „фини прахови частици“ (ФПЧ10). Пикът е достигнат около 10 часа днес, след което има плавно спадане на замърсяването по този показател.

По-долу са изнесени средночасовите измерени концентрации по показател ФПЧ10, като трябва да се има предвид, че средноденонощната норма за опазване на човешкото здраве е 50 µg/m3.

Час АИС „Каменица“ АИС „Тракия“
7 часа 71 µg/m3 50 µg/m3
8 часа 106 µg/m3 348 µg/m3
9 часа 138 µg/m3 119 µg/m3
10 часа 132 µg/m3 151 µg/m3
11 часа 50 µg/m3 67 µg/m3
12 часа 41 µg/m3 28 µg/m3
13 часа 34 µg/m3 22 µg/m3

 

Регистрират се и завишени стойности по показател „бензен“ в АИС „Тракия“. Те са визуализирани на следващата графика. Важно е да се отбележи, че нормата по показателя се отнася за осреднени стойности за едногодишен период и е 5 µg/m3.

Освен от сайта на РИОСВ – Пловдив, гражданите могат да се информират за качеството на атмосферния въздух в реално вземе за двете автоматични измервателни станции в Пловдив от интернет страницата на ИАОС на следния адрес: https://eea.government.bg/kav/

Разположената в гр. Стамболийски мобилна автоматична станция (МАС), която от снощи следи показателите за фини прахови частици, въглероден оксид, азотни окиси и серен диоксид не регистрира превишения на нормативно установените нива, въпреки, че се наблюдават по-високи от обичайното стойности.

РИОСВ – Пловдив припомня за дадените от директора на институцията в началото на месец юли предписания до кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в  регионалните депа за битови отпадъци, разположени на територията на техните общини с оглед на продължителния период с екстремни дневни температури и метеорологичната прогноза за горещо време. Той отново настоява за спазването на това предписание.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *