Историческо: България е европейски шампион по шахмат!

Историческо: България е европейски шампион по шахмат!

България триумфира с европейската отборна титла по шахмат за жени на шампионата на Стария континент в Будва, Черна гора.

Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

В последния девети кръг българките постигнаха паметна победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада тим на Грузия. В понеделник останалата втора на Световната купа в Баку Нургюл Салимова направи реми с Нино Бациашвили, като с черните фигури тя взе реми и общ резултат 0.5 на 0.5.  Най-опитната в състава – бившата световна шампионка Антоанета Стефанова постигна успех над Белла Хотенашвили на първа дъска, за да осигури аванс от 1 точка на България. След това Белослава Кръстева загуби от Саломе Мелия и всичко зависеше от Гергана Пейчева. Тя се изправи срещу Лела Джавахишфили и я победи, с което България стана европейски шампион по шахмат за жени

Победи за България постигнаха Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета, като успехът на Пейчева осигури титлата и дойде от позиция, в която българката бе съвсем близо до загубата.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *