Истинско бедствие по Южното Черноморие, цели курорти са под вода (ВИДЕА и СНИМКИ)

Истинско бедствие по Южното Черноморие, цели курорти са под вода (ВИДЕА и СНИМКИ)

Интензивни дъждове през последните часове наводниха големи части от Южното Черноморие. В морето са били отнесени  автомобили, бунгала и каравани. Много къщи и хотели са наводнени, като най-тежко е положението в Царево. Дъждът продължава вече повече от 12 часа.

От Meteo Balkans разпространиха кадри от бедствието.

Хората в Царево вече са евакуирани – положението е потоп. Това бяха думите на заместник-кмета на Царево Марин Киров пред Actualno.com веднага след заседанието на кризисния щаб в общината след  новините за наводненията по Черноморието и усложнената метеорологична обстановка.

„Няма бедстващи хора. Евакуирани са тези, които са в опасните зони. Няма засега опасност от по-сериозни поражения към хората“, увери заместник-кметът на Царево. Той уточни, че Общината разполага с разработен план за евакуация, който се следва при необходимост. „Няма да има хора, които да останат без евакуация“, обеща Марин Киров.

Той обяснява, че щабът е решил да обяви пълно бедствено положение на територията на цялата община. „Щабът реши да се затвори влизането на автомобили от местност Караагач, т.е. след Китен в посока Царево. Решихме да се спре движението на автомобили във всички населени места и движението по моста в Синеморец“, уточни Киров.

Положението е потоп, има стотици наводнени къщи. Има скъсани мостове, прелели реки – бедствено положение. Наблюдаваме язовирите – преливат. В готовност сме, всички служби са в Царево“, каза той.  Заместник-кметът уточни, че няма ток в някои населени места и в части на град Царево, а мобилните оператори почти не работят.

Започнала е евакуация на къмпинг „Арапя“ и къмпинг „Нестинарка“. Няколко човека в района на Царево имат нужда от помощ, каза за БТА директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов. Част от тях са в къмпинг „Арапя“, други – в къмпинг „Нестинарка“. Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно, каза Джартов.

Министерството на туризма и Община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами. Евакуация ще бъде направена само там, където към момента се налага такава, организирана от Кризисния щаб в града, съобщават от ресорното ведомство. Министърът на туризма Зарица Динкова проведе спешен разговор с кмета на Царево Георги Лапчев, който увери министъра, че към момента няма бедстващи туристи, настанени в откъснатите хотели. Те са евакуирани в горните етажи на хотелите, където имат ток, вода и храна.

Екип на Българския Червен кръст (БЧК) – Бургас пътува към най-засегнатите от наводненията места в областта, съобщиха от пресцентъра на организацията. От БЧК следят обстановката и са в постоянна комуникация с местните власти, МВР и ГДПБЗН. БЧК има готовност да подпомогне най-засегнатите с питейна вода, подкрепителни закуски и одеяла.

От полицията съветват да не се тръгва на път от Бургас към Южното Черноморие заради обилните валежи. Проливен дъжд продължава да вали в област Бургас. Пътят Приморско – Царево остава затворен заради локални наводнявания по пътното платно. В района на Китен се е образувало километрично задръстване. Разположените на място полицейски екипи не допускат преминаването на автомобили.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *