"Има риск БСП да не може да участва на изборите": Корнелия Нинова шокира социалистите

"Има риск БСП да не може да участва на изборите": Корнелия Нинова шокира социалистите

„Има риск БСП да не може да участва на изборите. Като председател в оставка няма да участвам в процеса, но съм дала нотариално пълномощно с пълни права на Георги Свиленски и Иван Ченчев да редят листи и да регистрират партията на изборите.“ Това съобщи на брифинг председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова. На брифинг тя подчерта, че решението на Националния съвет на партията е да се явят в коалиционен формат, без да е уточнено в какъв точно формат.

„Аз представлявам партията като председател в оставка. От днес нататък те поемат този процес с гаранцията, че ще се представим достойно. Поради нелегитимността на новото ръковоство и късите срокове (бел.ред. регистрацията на партиите е до 11 септември), ние предприемаме мерки и ще спазим всички решения на нашите органи“, каза още Нинова.

Тя припомни, че делото във Върховния административен съд е насрочено за 9 септември, като по думите й това няма да бъде достатъчно време за регистрация на листите. На въпрос ако сегашното ръководство в лицето на Борислав Гуцанов и Атанас Зефиров направи опит да регистрира листи, то дали тя ще обжалва, Нинова отговори лаконично: „Ще търсим съгласие, така че да се спази закона и устава. Няма да правим резки движения“.

Станишев – еврокомисар?

„Няма решение на Националния съвет или на Изпълнителното бюро, а мнението, изказано от Гуцанов и Зафиров, е тяхно лично“ – така Корнелия Нинова отговори на въпрос дали има съгласие около това БСП да излъчи бившия лидер на социалистите Сергей Станишев като кандидат за европейски комисар от България. Тя припомни и личното си мнение, че е против.

Припомняме, че срокът за излъчване на номинации към служебното правителство изтича в петък, 29 август. До този момент са ясни кандидатурите на Екатерина Захариева (ГЕРБ), Велислава Петрова (ИТН) и Искра Михайлова-Копарова (ДПС-Пеевски).

Субсидията на БСП

Иначе по-рано днес в писмо до медиите бившият председател на БСП обвини в лъжа настоящото временно ръководство на столетницата. В своя позиция тя ги нарича „некадърни самозванци, които продължават да оправдават собственото си безсилие с нея“. Причина за думите ѝ са твърдения на Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров и Кристиян Вигенин, че Нинова спира получаването на субсидия за БСП и по този начин блокира партията.

Нинова е отправила запитване до Министерството на правосъдието, а в отговор се посочва, че субсидия има, но тя не е била потърсена. Затова бившият председател на БСП нарече сегашното ръководство „безхаберници“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *