Икономист: Отдавна сме готови за еврозоната

Икономист: Отдавна сме готови за еврозоната

Във вчерашния ден премиерът Росен Желязков обяви, че държавата се отказва от диференцираното ДДС за ресторанти и заведения и връща 20-процентния налог, от друга страна обещанието за проектобюджет с дефицит до 3% остава, целта – постигането на изискванията за влизане в еврозоната.

Евгений Кънев е доктор по икономика и финансов консултант. Той и негови колеги настояват за конвергентен доклад за влизане в еврозоната, който да бъде поискан сега. „Отдавна сме готови. Трябваше малко време да изпълним техническите критерии поради бурните развития от пандемията насам – войната, инфлацията, но на практика България е в еврозоната от самото начало на еврозоната“, заяви той в ефира на „Тази сутрин“ по bTV.

За първи път и вероятно само за месец България ще покрие критерия за инфлация. „Този един месец е доста условно нещо, защото, ако говорим за инфлацията, се взима една година назад и средномесечно инфлацията. А не например един месец колко е инфлацията, тоест ние реално за сравнително продължителен период изпълняваме този критерий“, каза Кънев.

Той посочи и другият ключов критерий. „Това е бюджетният дефицит как ще бъде управляван. Той зависи от волята на самото правителство. Няма съмнение, че при разумна фискална политика, този критерий ще бъде изпълнен, както е изпълняван много години наред“.

Икономистът обясни и разликата между касовата и начислена основа в бюджета и обяви, че очаква той да завърши с под 3% дефицит. По данни на Евростат обаче България има 3,7% дефицит за първите 9 месеца от годината. „Няма такава логика, че щом толкова е било начислено пред 9-месечието, задължително трябва да бъде още по-голямо. Напротив, аз очаквам да спадне“, заяви той.

Вчера Росен Желязков пое ангажимент да внесе пое ангажимент да внесе проектобюджет с дефицит до 3% и с разходи, които няма да надхвърлят 40% от БВП. Икономистът Кънев е обнадежден, че при благоразумна фискална политика и политическа воля, това е напълно постижимо.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *